Presentatie ''Tijden van vervolging'' door Han van der Horst

10 november 2020, van 20:00 tot 21:30 | ZOOM-meeting

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

In het voorjaar van 2020 publiceerde Han van der Horst zijn jongste boek: Zwarte jaren, Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Door de lock-down werd het verschijnen nauwelijks opgemerkt. Dat is jammer want dit boek biedt allerlei waardevolle gezichtspunten voor de huidige tijd.

De bizarre wereld

Tegenwoordig is discriminatie verboden. Dat staat zelfs in artikel 1 van onze grondwet. Maar tijdens de bezetting waren discriminatie en vervolging van bevolkingsgroepen wet. Daar hield de overheid zich mee bezig. Dat werd gestimuleerd. Wie meedeed, kon zelfs een beloning verwachten. Wie tot de vervolgde groepen behoorde, was onveilig. Naarmate de bezetting langer duurde, groeide het aantal mensen dat steeds achterom moest kijken. Het drama van de jodenvervolging raakte Nederland tot in al zijn uithoeken, ook Schiedam zoals uit de Stolpersteine in de stad blijkt. Maar de bezetters strekten hun hand ook uit naar anderen, jonge mannen in het bijzonder die verplicht werden om in Duitsland werk aan te nemen.

Over die sfeer, over de bizarre wereld van vervolgden, vervolgers en wegkijkers spreekt Han van der Horst deze avond. Uiteraard is er gelegenheid vragen te stellen.

Presentatie via Zoom

Han van der Horst geeft de lezing via Zoom in verband met de corona-maatregelen. Meld je aan via onderstaande knop, je krijgt dan bijtijds via de mail de daarvoor noodzakelijke link toegestuurd. Het is eenvoudig in gebruik!

Lukt het onverhoopt niet, stuur een mailtje naar klantenservice@debibliotheekschiedam.nl en u ontvangt ruim op een tijd een mailtje met daarin de link van de meeting.