Presentatie ''Aan tafel tijdens de bezetting" door Han van der Horst

24 november 2020, van 20:00 tot 21:30 | De Korenbeurs (eventueel via Zoom)

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Het is al vijfenzeventig jaar geleden maar in heel veel families bewaart men nog steeds herinneringen aan honger en kou tijdens de Duitse bezetting. Ouderen staat nog glashelder voor ogen wat ze te horen kregen als ze hun bordje niet leeg wilden eten: "In de oorlog zou je er naar snakken.".

Gezond eten

In het voorjaar van 2020 publiceerde Han van der Horst zijn jongste boek: Zwarte jaren, Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Hierin komen veel onderwerpen in woord en beeld aan de orde, zoals de honger in de oorlogsjaren. Opvallend is wel dat daar een ander verhaal tegenover staat: tijdens de bezetting hebben grote delen van de Nederlandse bevolking gezonder gegeten dan ooit. Zelf dachten de Nederlanders die het meemaakten, daar heel anders over. Het voelde anders aan. Honger kwam pas vanaf september/oktober 1944. Met veel illustraties uit de tijd laat Han van der Horst zien wat Nederland tijdens de bezetting at. Hoe de voedselvoorraden verdeeld werden en welke rol de zwarte handel speelde. En hoe cruciaal de rol was van een vergeten grote Nederlander: ir. Stephanus Louwe Louwes?

Reserveer!

Mochten de nu geldende maatregelen op 24 november nog steeds van kracht zijn, dan geeft Han van der Horst de lezing via Zoom. Je krijgt dan bijtijds via de mail de daarvoor noodzakelijke code. De toegang is gratis. Via de button kun je een plaats reserveren.