De Notenkraker

13 december 2020, van 11:00 tot 11:30 | Bibliotheek in de Korenbeurs

Kosten: Kinderen gratis, ouders/begeleiders € 2,50

De Sprookjespiano presenteert de Notenkraker, een muzikale vertelvoorstelling met de muziek van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski De voorstelling is geschikt voor kinderen van 4 jaar en ouder. Vooraf is er de mogelijkheid om gezellig met uw kind(eren) te ontbijten in Césant in de Korenbeurs.

De Notenkraker

Afbeelding Peter en de wolf

Tijd voor Kerst betekent ook: tijd voor De Notenkraker. Dit is misschien wel het ballet waar je de Russische componist Pjotr Iljitsj Tsjaikovski van kent. Hij baseerde De Notenkraker op Alexandre Dumas' versie van De Notenkraker en de Muizenkoning, geschreven door E. T. A. Hoffmann. Dit kerstsprookje is als een kinderdroom die uitkomt: het meisje Clara komt in een magische winterwereld van levend speelgoed terecht. Alles wordt gezien vanuit het oogpunt van dit kind. Dat maakt De Notenkraker anders dan Tsjaikovski's twee andere balletten, Het Zwanenmeer en De Schone Slaapster. De plot draait namelijk niet zozeer om de emoties van de volwassen personages en het drama van hun lot. De nadruk ligt juist op de glinsteringen van het winterwonderland en de vrolijke dansen van het betoverde speelgoed.

De Sprookjespiano

De Sprookjespiano is een initiatief van Irma en Daphne Metaal. Irma studeerde hoofdvak piano bij Luba Edlina Dubinsky en Mila Baslawskaja aan het Rotterdams Conservatorium en studeerde in 1983 af.In 1980 begon zij met werken in de Bibliotheek Schiedam omdat hier een fonotheek werd opgezet. De verbinding tussen muziek en verhalen werd toen letterlijk voor haar gelegd.  Sinds 2012 is zij coördinator van de Voorleesbrigade bij de Bibliotheek Schiedam. Dit is een enthousiaste groep vrijwilligers die op locatie voorleest. In 2018 was de Voorleesbrigade betrokken bij twee muzikale vertellingen: De verloren melodie (januari 2018) en de Notenkraker (december 2018)

Daphne kreeg het pianospelen met de paplepel ingegoten met zo’n muzikale moeder. In 1998 werd zij voorleeskampioen van Schiedam. Binnen De Sprookjespiano kan zij haar liefde voor muziek en (voor)lezen combineren. Een langgekoesterde wens gaat hiermee in vervulling voor haar.‘Als ik terugkijk op mijn leven tot nu toe was – en is – er altijd muziek. Mijn moeder leerde mij spelenderwijs pianospelen. Nu ik zelf moeder ben van 3 jonge kinderen denk ik bewust na wat ik ze mee wil geven in het leven: o.a. mijn liefde voor sprookjes, (voor)lezen en muziek! Want verhalen nemen je mee op reis en muziek doet leven!“Wij hebben 12 jaar lang het kinderkoor Zing&Zo begeleid. Daphne als pianiste, Irma als dirigente. Wij hebben dan ook ruime ervaring met het werken met kinderen in relatie tot muziek (maken).

Ontbijten bij Césant in de Korenbeurs

Voorafgaand aan de voorstelling kunt u met uw kind(eren) gezellig ontbijten bij Cesant in de Korenbeurs.  Nadere informatie volgt nog.