Leeskring Nederlandse Klassiekers

15 februari 2020, van 10:30 tot 12:30 | De Korenbeurs, beurszaal

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Omslag van de eerste druk van De Avonden door Gerard Reve

Op zaterdagochtend 15 februari geeft Neerlandicus Hans Overheul een lezing over een klassiek boek uit de Nederlandse literatuur. Deze maand over 'Nooit meer slapen' van W.F. Hermans. Overheul was tot zijn pensionering leraar aan het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam.

Nooit meer slapen

Nooit meer slapen is een in 1966 gepubliceerde roman van Willem Frederik Hermans over een wetenschappelijke expeditie naar Noors Lapland. De jonge geoloog Alfred Issendorf neemt deel aan een geologische expeditie waarmee hij meteorieten hoopt te vinden in Finnmark, een onherbergzaam gebied dat zo noordelijk gelegen is dat 's zomers de zon niet ondergaat. Na onenigheid over de te volgen richting verongelukt zijn reisgenoot Arne, waarna Alfred erin slaagt de weg naar de bewoonde wereld terug te vinden. Reeds kort na verschijnen werd het boek in brede kring als een meesterwerk beschouwd.

Het is plezierig als je het boek van te voren hebt gelezen, maar niet noodzakelijk. Het kan natuurlijk ook dat Overheuls verhaal je inspireert het boek te gaan lezen.

Leeskring Nederlandse Klassiekers

De Leeskring Nederlandse Klassiekers vindt (tussen oktober en mei) elke derde zaterdagochtend van de maand plaats in De Korenbeurs. Welke boeken er aan de orde komen, wordt in de loop der tijd bepaald. Mogelijk komt de keuze tot stand in samenspraak met de bezoekers, maar er kan ook een actuele aanleiding zijn, bijvoorbeeld een toneelbewerking of verfilming. Ook kan het gekozen boek aansluiten bij andere activiteiten van de Bibliotheek en het Literair Gezelschap Schiedam. Iedereen die van verhalen houdt en zijn kennis over boeken en literatuur wil verbreden en delen, is van harte welkom.