Presentatie ''Sabotage en verzet" door Han van der Horst

1 december 2020, van 20:00 tot 21:30 | De Korenbeurs (eventueel via Zoom)

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Circa 1,5% van de Nederlanders heeft zich tijdens de Duitse bezetting actief ingelaten met het verzet. Een even groot percentage koos ervoor om actief met de bezetters samen te werken. De meeste mensen probeerden er zonder kleerscheuren doorheen te komen. Accomodatie heet dat met een historische vakterm. Historicus Han van der Horst laat vanavond zijn licht schijnen over sabotage en verzet in WOII.

Verzet

Echte partizanen zoals in Oost-Europa heeft Nederland nooit gekend. Daar is het terrein nu eenmaal ongeschikt voor. Als het om het toepassen van geweld ging, dan waren dat eerder activiteiten die we tegenwoordig aanduiden met de term 'stadsguerrilla'. Voor het overige ging het om sabotage van de Duitse maatregelen, zoals het laten onderduiken van mensen in nood. Op één punt stak Nederland boven alle door de nazis bezette gebieden uit: het publiceren van ondergrondse krantjes en pamfletten, die keurig de verzuilde natie weerspiegelden. 

Reserveer!

Mochten de nu geldende maatregelen op 1 december nog steeds van kracht zijn, dan geeft Han van der Horst de lezing via Zoom. Je krijgt dan bijtijds via de mail de daarvoor noodzakelijke code. De toegang is gratis. Via de button kun je een plaats reserveren.