Exposities

Iedere maand is er een lokale expositie te zien in de Bibliotheek. Deze is te bezichtigen op de eerste verdieping van de Korenbeurs (Lange Haven 145).

De Bibliotheek Schiedam is 100 jaar open

In 2020 bestaat de Bibliotheek Schiedam 100 jaar. Het gehele jaar geven we mensen de gelegenheid te laten zien wat de Bibliotheek hen in de loop der jaren heeft gebracht of wat ze de bibliotheek hebben gebracht. We hebben 66 gastcurators uitgezocht, die zich zichzelf gedurende het jubileumjaar gaan presenteren in een eigen vitrine. Welk boek, welke film heeft hen geïnspireerd? Wat bracht hen naar de Bibliotheek? Wat wil men van zichzelf laten zien? Wat is hun verhaal? Alle mensen zijn door fotograaf John Middelkoop op een zo persoonlijk mogelijke manier geportretteerd.  Elke maand staan zes personen met zes verhalen centraal. Iedere maand laat een van de zes zich wat uitgebreider zien middels een aantal (eigen) kunstwerken aan de muur. 

Onze gastcurators van de maand februari

  • Carmen Posno: Kunstenares (1962) Geboren in Amsterdam, moeder en oma van één kleindochter.In de Bibliotheek geeft ze workshops voor kinderen. 

 

  • Joost Wouters (’s-Hertogenbosch 1970) is sinds een aantal jaar verliefd op zeewier. Samen met een aantal partners heeft hij in 2018 The Seaweed Company opgericht, waarmee hij zeewier op grote schaal beschikbaar wil maken om de vele waardevolle toepassingen van zeewier te kunnen realiseren. Bijna dagelijks zijn Joost en zijn collega’s in de Bibliotheek te vinden van waaruit ze de activiteiten coördineren voorhun zeewierboerderijen in Ierland en Marokko.

 

  • Romaissa Ajouaou is geboren in Amsterdam in het jaar 2010:  'Ik houd vanlezen, naar school gaan, fi etsen, tekenenen met vrienden te spelen. Ik heb een broertje en een zusje, samen zijn weeen gezin bestaande uit 5 familieleden.Ik woon in Schiedam en zit in de KGR Schiedam (kindergemeenteraad Schiedam), waar ik namens alle kinderen van Schiedam onze stem laat horen.Wij leren daar nieuwe dingen, gaan op excursie en brengen ideeën tot leven. Mijn beste vriend is het boek'.

 

  • Claudia de Bij: Vrijwilliger DigiTaalhuis 

 

  • Maria Kouwenoord:  'In 1951 in Vlaardingen geboren en getogen. Moede van twee kinderen. Inmiddels woon ik in al jaren boven mijn slijterij op de Hoogstraat in Schiedam die ik in 1987 ben begonnen.Gelukkig neemt mijn dochter de winkel over en heb ik wat meer tijd over voor mijn andere hobby’s. Ik lees graag, hou van lekker koken en ik ga graag naar rommelmarkten om daar mijn verzamelingen hopelijk nog wat uit te breiden. Mijn verzameling boekenweekgeschenken is compleet en daarben ik bijzonder trots op. Ook verzamel ik borrelglaasjes en andere kleine snuisterijen van Nederlandse distillateurs'

 

  • Pepita Breugem (1972), geboren in Bleiswijk en nu wonend in Bergschenhoek. Vanaf 1996 werkzaam in en betrokken bij de stad Schiedam. Al zo'n 8 jaar lid van de Raad van Toezicht van de Bibliotheek Schiedam. Al 18 jaar werkend bij de Frankenlandgroep en sinds 2016 als Directeur Beheer. 

De tentoonstelling 100 jaar open is te zien op de eerste verdieping tijdens openingsuren van de Bibliotheek in de Korenbeurs.