Exposities

Iedere maand is er een lokale expositie te zien in de Bibliotheek. Deze is te bezichtigen op de eerste verdieping van de Korenbeurs (Lange Haven 145).

kunstwerken van Inge Hoefnagel en Yvon Koopman

Duo-tentoonstelling over Duurzaamheid

In een duo-tentoonstelling sluiten kunstenaars Yvon Koopman en Inge Hoefnagel aan bij het thema van Nederland Leest, duurzaamheid. Winterbloei is de titel van het boek dat is samengesteld uit het werk van Jan Wolkers en symboliseert de veranderende natuur. Af en toe, in het najaar de winter of het vroege voorjaar, staat er in de krant een foto van een boom of struik die prachtig staat te bloeien. Het onderschrift vermeldt dan dat dat niet klopt en dat zulks weer een mooi voorbeeld van de opwarming van de aarde is. Maar is het opwarming van de aarde of gewoon winterbloei?

Inge Hoefnagel heeft vaak klimaatverandering als thema in haar werk. Hoe ziet Nederland eruit zonder regen? Wat gebeurt er als de Sahara groen wordt? Dat zijn vragen die haar bezighouden.De ruimte, waar ze in de regel in werkt, is de buitenruimte. Het begin van een object is een schets, meestal gemaakt op locatie. De keuze van het materiaal is altijd ondergeschikt aan het te maken object. Er is werk gemaakt in traditionele beeldhouwmaterialen als staal, keramiek en hout. Daarnaast zijn er veel ideeën uitgewerkt in bijvoorbeeld etsen, zeefdrukken en foto’s. Wat ze wil, is dat als een persoon het object bekijkt, de ruimte anders of intensiever gaat bekijken, misschien zelfs anders gaat beleven. Het object en de omgeving zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De essentie is niet dat de kijker de oorsprong van het object herkent, maar een eigen invulling hieraan kan geven.Inge exposeert met 10 andere kunstenaars van 22 november t/m 8 december bij StichtingKunstWerkt -we are nature- met werk geïnspireerd op de Heemtuin in het Beatrixpark, Schiedam

Yvon Koopman is beeldend kunstenares en geboren in 1952 in Breda. Yvon deed de kunstacademie in Rotterdam en is altijd in de buurt van de havenstad gebleven, eerst in Schiedam , daarna in Spijkenisse en nu weer in Schiedam. Haar kunst begint vaak met een spontane vondst. Het zijn voorwerpen van allerlei aard en herkomst, die ze samenvoegt, versiert en bedeelt met een nieuw, ander hoogst kunstzinnig leven. Een schoenborstel bijvoorbeeld die als ark bescherming en onderdak lijkt te bieden; een voertuig van haar verbeelding. Of een knop van een gordijnroe waarin zij een geheimzinnige mythe veronderstelt, een afgedankt vogelkooitje of een stuk van een deurpost met een verwrongen scharnier er nog aan. Als kunstenaar is ze zelden gericht op zoek naar voorwerpen of onderwerpen die zij in haar oeuvre een plaats kan geven. Het zijn de dingen en toevallige vondsten zelf die haar inspireren.

Yvon en Inge zijn deelnemers tijdens de landelijke atelierroute op 16 en 17 november. De duo-tentoonstelling Duurzaamheid is in de Korenbeurs te zien t/m 30 november.