20 mei Annie M.G. Schmidtdag

Gepubliceerd op: 19 mei 2020 11:51

20 mei is Annie M.G. Schmidtdag. Tijdens haar opleiding tot bibliothecaris in het schooljaar 1932-1934 liep Annie als jonge vrouw stage bij de Bibliotheek Schiedam. Destijds gevestigd in het pand aan de Lange Haven nr. 131. Zij woonde in bij de familie Van der Burg op nr. 111. Het was een gelukkige tijd, waarin zij opging in het familieleven van het gastgezin en kennis maakte met het stadse leven.

Biografie

Schrijfster van het Boekenweekgeschenk van dit jaar, Annejet van der Zijl, heeft een prachtige biografie geschreven over deze markante vrouw. Iedereen kent Annie M.G. Schmidt, misschien wel de populairste Nederlandse schrijfster aller tijden. Maar wie kent haar nu eigenlijk echt? Annejet van der Zijl reconstrueerde op basis van een schat aan materiaal de lotgevallen van de schrijfster: haar hardnekkige zoektocht naar liefde, de onstuimige opgang tot 's lands "schaduwkoningin' en het roerige en soms inktzwarte persoonlijke leven achter de roem. Anna is het inspirerende verhaal van een vrouw die in haar jeugd eigenlijk niets mee had, maar er dankzij haar humor en moed toch in slaagde om alles uit haar leven te halen. Absoluut een leestip!