Jeroen Brouwers wint Libris Literatuur Prijs

Gepubliceerd op: 11 mei 2021 11:05

De 81-jarige Jeroen Brouwers heeft met zijn roman Cliënt E. Busken de Libris Literatuur Prijs 2021 in de wacht gesleept. Naar eigen zeggen is Cliënt E. Busken het sluitstuk van zijn schrijverschap.

Jury: 'unieke roman'

De lezer wordt meegenomen in de hersenspinsels van een boze oude man, die zijn dagen slijt in een bejaardentehuis. Brouwers weet de eindeloos lange dag waarin klaarblijkelijk niets gebeurt op een fonkelende en meeslepende wijze te verbeelden. Dat maakt de roman zo groots. De jury is zeer lovend over deze ''unieke roman': "Een roman die je opslokt en je naar adem happend rond laat tollen en hijgend stil doet staan."

Belangrijke onderscheiding

De Libris Literatuur Prijs is de prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige literaire roman van het afgelopen jaar. Samen met de BookSpot Literatuurprijs is het de belangrijkste jaarlijkse onderscheiding in de Nederlandstalige literatuur. Naast Jeroen Brouwers waren Simone Atangana Bekono, Gerda Blees, Merijn de Boer, Marieke Lucas Rijneveld en de Vlaming Erwin Mortier genomineerd. Brouwers wint met de prijs een bedrag van 50.000 euro.

Welletjes

Jeroen Brouwers schreef eerder klassiekers als Bezonken rood, Geheime kamers en Het hout. Er staan meer dan zestig boeken op zijn naam. De schrijver werkte vier jaar aan zijn boek Cliënt E. Busken en vind het nu welletjes geweest. Brouwers: Dit is mijn oeuvre en je doet het er maar mee.'