Webexpositie Delpher over verzetskranten

Gepubliceerd op: 23 november 2020 10:35

Tijdens de Duitse bezetting van Nederland, van mei 1940 tot mei 1945, werd de persvrijheid afgeschaft. De Duitse bezetter bepaalde wat er in de kranten geschreven werd. Omdat de behoefte aan betrouwbaar nieuws en een kritisch tegengeluid groot was ontstond een uitgebreide illegale pers. Op delpher.nl is een webexpositie ingericht die in het kort de geschiedenis en het belang van de illegale pers vertelt, aan de hand van kranten uit de collectie van de KB, de nationale bibliotheek.

Handgeschreven

Al in de zomer van 1940, slechts enkele weken na de Duitse inval, verschenen de eerste illegale krantjes en pamfletten, vaak in kleine oplages, en er was moeilijk aan te komen. Deze krantjes brachten niet zozeer nieuws, maar vooral een kritische mening over de Duitse bezetter en zijn maatregelen. Vaak riepen ze ook op tot verzet. Deze krantjes waren eenvoudig gemaakt: getypt of handgeschreven, en vermenigvuldigd op een stencilmachine. De oplage was maar enkele tientallen of honderden exemplaren. Als je de juiste mensen kende kon je een abonnement nemen, of de krant werd onder vrienden en kennissen verspreid. Deze eerste illegale krantjes behoorden tot de vroegste vormen van verzet tegen de Duitse bezetter.

Alle verzetskranten zijn terug te vinden in Delpher.nl, waar je ruim 100 miljoen pagina's uit historische Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften kunt doorzoeken.