Lzeen en shicrejvn

Gepubliceerd op: 10 september 2020 10:52

‘Make Holland Great Again’ van BNN/VARA gezien? Sahil laat zien waar mensen die slecht kunnen lezen en schrijven tegenaan lopen. Stichting Lezen & Schrijven organiseert van 9 tot en met 15 september de Week van de Alfabetisering. In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Daardoor hebben ze ook vaak moeite met een computer of een smartphone. Onze maatschappij functioneert beter als iedereen kan meedoen. Laaggeletterdheid is dus niet alleen een persoonlijk probleem, maar een probleem van ons allemaal.

DigiTaalhuis

Het is niet hetzelfde, maar in onderstaande tekst is ruim 30% van de woorden weggelaten, zodat je zelf kunt ervaren wat het met je doet. Begrijp je het nog?

We moeten-, zei een – uit Arnhem tegen -. We hebben geen – meer. Nederland is maar een – met een ---. We – met- -dat we niet- kunnen. - - ik – een- met een – aan --, het – er-. Voor de – mensen is dat nog- de - - van -, maar het is een niet meer te - - geworden.

De bibliotheek verzamelt al haar (digi)taalactiviteiten in het DigiTaalhuis. Cursussen, spreekuren, leesclubs en taalcoaches worden ingezet om mensen die hulp nodig hebben te ondersteunen. Wil je hier meer over weten? Of ken of ben je iemand die graag hulp zou willen met lezen en/of schrijven? Bezoek dan een van onze bibliotheken en vraag naar de mogelijkheden!