Dinsdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag

Gepubliceerd op: 20 september 2021 09:49

Dinsdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag, met als thema ‘De vele gezichten van dementie'. Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen (een syndroom), waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken.

Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Daarnaast komen vasculaire dementie, frontotemporale dementie (FTD) en Lewy body dementie veel voor. Dementie is een ingewikkelde en ingrijpende ziekte die veel vragen oproept. 

De cijfers

In Nederland hebben 290.000 mensen dementie. Hiervan zijn er naar schatting 15.000 jonger dan 65 jaar. Mensen met dementie leven gemiddeld 6,5 jaar met de ziekte. Gedurende het ziekteproces neemt zowel het aantal als de ernst van de klachten toe. Er is geen genezing mogelijk voor dementie. Uiteindelijk overlijdt een patiënt aan de gevolgen van dementie. Dementie is na kanker en hart- en vaatziekten de meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland.

De boeken

Omdat het inmiddels een wijdverbreid fenomeen is, zijn er veel boeken over het onderwerp verschenen. We zetten er een aantal op een rij.