Archiefstukken slavernij Nationaal Archief digitaal ontsloten

Gepubliceerd op: 27 mei 2021 13:16

Demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven lanceerde voor de Koninklijke Bibliotheek onlangs de themapagina over ons slavernijverleden op nationaalarchief.nl.

Bezoekers vinden op deze pagina een overzicht van archieven over het Nederlandse slavernijverleden. In totaal gaat het om meer dan 1,9 miljoen gedigitaliseerde archiefstukken. Het nieuw gedigitaliseerde materiaal bestaat uit de archieven van onder meer de West-Indische Compagnie, de Middelburgse Commercie Compagnie en de Sociëteit van Suriname en omvat documenten als scheepsjournalen, plantagelijsten en brieven. Veel van het materiaal is niet eerder onderzocht.

Omvangrijke samenwerking

De themapagina is het eindresultaat van een omvangrijk project van het programma Metamorfoze in samenwerking met het Nationaal Archief. Sinds 2013 werkten zij samen met negen erfgoedinstellingen uit Nederland, Engeland, Guyana en Suriname om maar liefst 1,9 miljoen archiefstukken rond het onderwerp slavernij en slavenhandel te digitaliseren. Na acht jaar conserverings- en digitaliseringswerk kan nu een ieder - met behulp van de themapagina - de archieven bestuderen.