Bereikbaarheid bibliotheek in Schiedam zeer goed

Gepubliceerd op: 4 juli 2023 14:16

Nederlanders moeten gemiddeld zeven kilometer reizen om bij een bibliotheek te komen. Daarmee is het, uitgaande van een gemiddelde snelheid van zestien kilometer per uur, langer dan een kwartier fietsen 🚲 , en valt het buiten de grenzen van de ‘vijftienminutengemeente’. Dat blijkt uit een analyse door het AD van cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eerder deze maand heeft gepubliceerd. Tien jaar geleden was de bibliotheek nog wél binnen een kwartier bereikbaar. Schiedam behoort bij een select clubje gemeenten waarin de bieb zeer goed bereikbaar is: op 0,9 kilomter van zijn of haar huis vindt de Schiedammer een bibliotheekvestiging!

Voor één op de negen Nederlanders is die ‘vijftienminutengemeente’ - het idee dat belangrijke voorzieningen binnen een kwartier zonder auto te bereiken zijn - dus letterlijk ver weg. 

9 vinkjes

Het CBS berekent elk jaar per gemeente voor een reeks basisvoorzieningen op het gebied van onder meer gezondheid (huisarts, apotheek, zwembad), economie (supermarkt, warenhuis), vermaak (bibliotheek, bioscoop, café) en bereikbaarheid (treinstation) de gemiddelde afstand die inwoners van die gemeente moeten afleggen om er te komen.

Een kleine zestig gemeenten, samen goed voor bijna 6,2 miljoen inwoners, halen de perfecte score: alle negen genoemde voorzieningen zijn voor de gemiddelde inwoner binnen een kwartier te bereiken. Daar hoort Schiedam ook bij! Schiedam kan alle 9 voorzieningen afvinken, een prima score dus! In uitgestrekte gemeenten als de Noordoostpolder en Noardeast-Fryslân, met elk meer dan 45.000 inwoners toch zeker niet klein te noemen, komt de score ook niet boven de vier uit negen uit.

Gemiddelde afstand tot bieb is 900 meter in Schiedam!

Niet alleen de cijfers van het CBS zijn positief. De Atlas 2023 voor de Nederlandse gemeenten geeft aan in de woonaantrekkelijkheidsindex dat Schiedam gestegen is naar de twaalfde plek op de lijst van vijftig grootste en aantrekkelijkste gemeenten. De stijging komt mede tot stand vanwege het aanwezige voorzieningenniveau waaronder cultuurvoorzieningen.

In Schiedam is de dichtsbijzijnde bibliotheekvestiging binnen een straal van 0,9 kilomter van iemands woning te vinden. In de ons omringende gemeenten zoals Vlaardingen en Rotterdam ligt dat gemiddeld op 1,4 kilometer. In de gemeenten Midden-Delfland en Capelle aan den IJssel moeten ze al fors meer fietsen: gemiddeld 2,5 kilometer. De waddeneilanden Vlieland en Schiermonnikoog verslaan Schiedam met respectievelijk 0,7 en 0,6 kilometer.

 

Bron: AD en Atlas 2023