Korenbeurs decor voor internationaal bibliotheekcongres

Gepubliceerd op: 1 augustus 2023 11:57

Bibliothecarissen uit de hele wereld komen in augustus naar Rotterdam-Rijnmond voor het World Library en Information Congress (WLIC). Er was een fysiek congres gepland in 2021 in het vernieuwde Rotterdam Ahoy Convention Center, maar dat ging vanwege COVID niet door. Nu is er een hybride variant uitgedacht; een combinatie van fysieke en online elementen vanuit diverse locaties in de regio, waaronder ook de Schiedamse Korenbeurs. Het jaarlijkse IFLA WLIC-congres trekt rond de 5.000 deelnemers uit circa 135 landen.

Tijdens het congres, dat plaatsvindt van 21 augustus tot en met 25 augustus, staan de doelen uit de IFLA Global Vision centraal. Deze visie van het International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA) beschrijft hoe bibliotheken wereldwijd kunnen bijdragen aan een inclusieve samenleving. Belangrijke onderwerpen die aan bod zullen komen tijdens het congres zijn persoonlijke ontwikkeling, het stimuleren van lezen, het ontwikkelen van taal- en digitale vaardigheden, de vrije toegang tot cultuur, (digitale) kennis en informatie en het koesteren van onze cultuur. Zo is het congres verbonden met de geest van de bekendste Rotterdammer Erasmus.

“Zonder talen en literatuur kunnen staten niet bloeien,

kan leven niet beschaafd zijn, kan een mens geen mens zijn.”

Desiderius Erasmus Roterodamus

Congresdeelnemers zullen plenaire bijeenkomsten bijwonen met het thema Let’s work together, let’s library, maar kunnen optioneel ook regionale bibliotheken bezoeken. Daar vinden mini-conferenties plaats op satellietlocaties in de week voorafgaand aan het congres. Onderwerpen als digitale transformatie, inclusie en duurzaamheid zullen leidend zijn.

Thema in Korenbeurs: Leesbeperking

Op  18 en 19 augustus 2023 zal de Korenbeurs in Schiedam als locatie dienen voor een programma met het thema Let’s work together, let’s library for all, waarbij aandacht wordt besteed aan mensen die een leesbeperking hebben, maar toch van de bibliotheek gebruik willen maken. Van een leesbeperking is sprake als het lezen op de gebruikelijke manier niet (meer) mogelijk is. Je kunt bijvoorbeeld niet lezen wanneer je blind bent, maar dyslexie is eveneens een leesbeperking. Hoe gaat de branche
daarmee om en welke oplossingen kan de bibliotheek bieden?

Meer informatie over het congres

Meer informatie mini-conferentie Korenbeurs

Interview mw. Barbara Lison, President of the IFLA