Biesheuvelprijs voor Mensje van Keulen

Gepubliceerd op: 19 februari 2021 10:20

Deze week is het De Week van het Korte Verhaal, een genre die het verdient om extra aandacht te krijgen. Boekhandels, uitgeverijen en bibliotheken brengen met veel liefde het korte verhaal onder de aandacht van het publiek. Aan het begin van de week mocht Mensje van Keulen de J.M.A. Biesheuvelprijs in ontvangst nemen voor de bundel ‘Ik moet u echt iets zeggen’. Unaniem gekozen door de vakjury.

Nederlandstalige verhalenbundels van één auteur komen in aanmerking voor deze prijs, die in het leven is geroepen om het lezen, uitbrengen én prijzen van auteurs van korte verhalen te stimuleren. In eerdere jaren ging de prijs onder andere naar Rob van Essen, Marente de Moor en Maarten ’t Hart. Het was de eerste uitreiking zonder Maarten Biesheuvel, die vorig jaar op 81-jarige leeftijd overleed. Het prijzengeld werd, zoals ieder jaar, bijeengebracht door crowdfunding. Dit maal het hoogste bedrag uit de geschiedenis van de prijs, namelijk 8744 euro. 

Op de Facebook-pagina van De Week van het Korte Verhaal zijn een paar mooie voorbeelden te zien en te horen. Luister bijvoorbeeld eens naar 'Nederzettingen' van Sanneke van Hassel, de 'ongekroonde koningin van het korte verhaal', voorgelezen door Dieuwertje Blok.