Koemarktburg dicht? Lees een gedicht!

Gepubliceerd op: 7 april 2022 10:28

In weer en wind is woensdag 6 april op de onderzijde van de Koemarktbrug een gedicht onthuld, gemaakt door voormalig stadsdichter Yvette Neuschwanger-Kars en 150 leerlingen van de Sint Jozefschool. Sta je nu te wachten voor de brug, dan kun je op je gemak (een deel van) het gedicht lezen.

Het gedicht is het resultaat van een workshop die Yvette gaf op de Sint Josefschool. Om woorden te geven aan onderwerpen als corona, de lockdown en hun toekomst zijn ze aan de slag gegaan met associaties. Waar denk je aan en welke woorden gebruik je daarvoor? Daarna probeerden ze metaforen te verzinnen bij wat ze voelden. Aan Yvette de taak dit alles in een gedicht te vatten. De laatste strofen kun je nu meelezen als je bij de Koemarktbrug staat te wachten. Tenminste.... dan moet je wel aan de goede kant van de brug staan.

Toegankelijke woordkunst

Het project sluit perfect aan bij het motto van Yvette: 'Poëzie moet vooral toegankelijk zijn'. En dat is ook wat de initiatiefnemers van het project (het Literair Gezelschap Schiedam en Bewonersvereniging de Plantage) voor ogen stond. Het Literair Gezelschap Schiedam wil gedichten en andere teksten letterlijk zichtbaar maken in de openbare ruimte, op muren maar ook op andere plaatsen. De bewonersvereniging streeft naar meer woordkunst in en rond de Plantage.