Gouden griffel voor 'Films die nergens draaien'

Gepubliceerd op: 30 september 2022 13:06

Boekcover van Films die nergens draaien

Aan de vooravond van de Kinderboekenweek 2022 is bekend gemaakt dat de Gouden Griffel, voor het best geschreven kinderboek, gaat naar 'Films die nergens draaien' van Yorick Goldewijk. Raoul Deleo heeft het Gouden Penseel, de prijs voor best geïllustreerde kinderboek, gewonnen voor het boek Terra Ultima. De winnaars van de belangrijkste Nederlandse kinderboekenprijzen werden thuis verrast door Irene Moors, zo was te zien in het NOS Jeugdjournaal.

Films die nergens draaien gaat over Cato, die alleen met haar vader is opgegroeid. Als ze een kaartje vindt van een verlaten bioscoop, besluit ze te kijken en ontdekt ze dat er iets vreemds met die bioscoop aan de hand is. De Gouden Griffel-jury prijst de originaliteit en de verbeeldingskracht van het boek, dat is geschikt van negen tot twaalfjarigen. "Het boek is uitzonderlijk door de ingenieuze wijze waarop fantasie, werkelijkheid en dieper liggende thema's in een meeslepend avontuur zijn vervat. Een boek dat ontroert en van begin tot eind intrigeert."

Raoul Deleo wint het Gouden Penseel

Boekcover van Terra Ultima

Het ge├»llustreerde kinderboek Terra Ultima gaat over het gelijknamige fictieve werelddeel. Auteur Deleo weet prachtige creaties te maken met fantasaierijke, samengestelde dieren, zoals bijvoorbeeld een slangzwaan en een schildpadkwal, die nergena anders bestaan. Samen met auteur Noah J. Stern won Deleo hier eerder dit jaar de Woutertje Pieterse Prijs voor."Een boek dat er met kop en schouders bovenuit steekt door de fantastische verbeeldingen in een schijnbaar informatieve sfeer", roemt de jury. "Groots en meeslepend aan de ene kant en verfijnd en gedetailleerd aan de andere kant."