PC Hooftprijs voor oeuvre van Grunberg

Gepubliceerd op: 16 december 2021 14:30

Voor zijn romans en verhalen krijgt Arnon Grunberg de P.C. Hooft-prijs 2022. De vijfkoppige jury van de prijs noemt de auteur "een schrijver die ongeƫvenaard is in ambitie, productiviteit en intellectuele kracht".

Grunberg debuteerde in 1994 als jonge twintiger met Blauwe maandagen en publiceert sindsdien in een hoog tempo romans, verhalen, essays, columns en reportages. Tot zijn bekendste werken horen de romans De asielzoeker (2003) en Tirza (2006). Hij kreeg al veel literaire prijzen, maar de P.C. Hooft-prijs, wellicht de meest prestigieuze, bleef tot dusverre uit.

'Qua eer en inzet de mooiste'

"Deze oeuvreprijs is, zonder hiƫrarchie aan te willen brengen in de prijzen die ik heb gewonnen, qua eer en inzet de mooiste die je als auteur kunt winnen", zegt Grunberg in een reactie. "Als ik het juryrapport lees, begrijp ik wat Karel van het Reve ooit schreef toen hij de P.C. Hooft-prijs won: daar staan dingen in die je ooit over je werk hoopt te lezen."

De jury prijst Grunberg onder meer vanwege zijn nieuwsgierigheid en maatschappelijke betrokkenheid. "In zijn romanuniversum heeft Grunberg een eigen stijl, taal en grammatica ontwikkeld waarin hij gruwel en tederheid met elkaar weet te verenigen, satire en oprechtheid", staat in het rapport. "Daarmee heeft hij een immense bijdrage geleverd aan de Nederlandse literatuur."

 

Bron: NOS