Meet & Greet met kinderboekenmakers

Gepubliceerd op: 22 juni 2021 13:58

'Heeft u deze boeken geschreven?' Wie bij de bibliotheek werkt en in een klas komt, kan er de donder op zeggen dat haar/hem deze vraag wordt gesteld nog tijdens het uitpakken van de boeken die zij/hij wil laten zien. Bij het bezoek van acht verschillende kinderboekenschrijvers en -illustratoren kwam deze vraag niet voorbij. Alle 42 groepen van 15 verschillende Schiedamse scholen, oftewel bijna 1000 kinderen uit het primair onderwijs, waren zó goed voorbereid dat de kinderboekenmakers met gemak werden herkend. Soms verraadde een enorm vragensalvo de interesse en bewondering, soms ook een stille twinkeling in de ogen.

Boost

De Bibliotheek Schiedam organiseert één keer per schooljaar Meet & Greets met kinderboekenschrijvers voor de groepen 5 van Schiedamse basisscholen. Vorig schooljaar hadden we er veel moeten afzeggen: corona en schrijversbezoeken gingen niet samen. Dit jaar gaf het Nederlands Letterenfonds subsidie op de bezoeken. Bibliotheken en scholen hoefden er voor een aantal niet te betalen, als ze maar doorgang zouden vinden; kon het vanwege de coronamaatregelen niet lijfelijk, dan toch zeker online. Dat gaf duidelijk een boost: angst voor het moeten afblazen was er nauwelijks. Sterk daarentegen was het verlangen naar een schrijver zo dichtbij, dat je zijn neusvleugels kon zien trillen.

En dus …

• werden er in het kwartaal vanaf 24 maart talloze vragen gesteld en in het slotstuk zelfs weer volop handtekeningen uitgedeeld,
  • werd er verder gelezen waar de meester gebleven was,
  • deden er dit jaar ook soms andere groepen mee: aardig wat groepen 6 en soms een groep 4 of een bovenbouwklas,
  • is er door auteurs en kinderen veel hardop gelachen,
  • werd er door veel leerlingen verbaasd gereageerd op hoe lang er door sommige schrijvers aan een enkel boek is geschreven,
  • beantwoordden kinderen quizvragen om erachter te komen in welk boekenland zij het meest op hun plek zouden zijn
  • én hadden een paar gelukkige leerlingen het genoegen om zelf voor te mogen lezen aan de scheppers van het boek op hun schoot!

Droom

De Bibliotheek Schiedam dankt alle kinderen, juffen, meesters en begeleiders en natuurlijk de kinderboekenmakers Sanne Rooseboom, Jozua Douglas, Derek Otte, Vivian den Hollander, Thijs Goverde, Juliette de Wit en Ingrid en Dieter Schubert. De Educatie-collega's zijn ervan overtuigd dat er meerdere zaadjes zijn geplant waaruit meer leesplezier zal groeien en wie weet zelfs een schrijversdroom.

Op de foto Jozua Douglas tijdens een Meet & Greet in de Korenbeurs.