De oorlog in Oekraïne beter begrijpen? Lees een boek!

Gepubliceerd op: 8 mei 2022 16:52

Wat is er momenteel aan de hand in de wereld? De oorlog in Oekraïne is niet van de een op de andere dag ontstaan. Het conflict kent een lange geschiedenis.

Behalve een strijd met bommen is het ook een informatieoorlog via de reguliere en sociale media. Wil je je verdiepen in wat er aan de hand is en de situatie beter begrijpen, dan kan het raadzaam zijn om een aantal boeken te lezen. We zetten een aantal suggesties op rij.


 • Steven Lee Myers De nieuwe tsaar

  Steven Lee Myers volgde Vladimir Poetin van begin af aan op de voet als correspondent in Moskou voor The New York Times. In deze schitterende biografie (de eerste complete in de westerse wereld) ontrafelt Myers op heldere en evenwichtige wijze hoe Poetin het grootste land op aarde al vijftien jaar lang in zijn greep weet te houden, door zijn even meedogenloze...

  Gedrukt boek

 • Peter d' Hamecourt Vladimir Poetin

  Journalistieke reportage over de opkomst en machtsuitoefening van de Russische politicus en de Russische politiek tussen 2000 en 2011.

  Gedrukt boek

 • Hubert Smeets De wraak van Poetin

  Journalistieke analyse van de Russische recente geschiedenis en politiek sedert het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991.

  Gedrukt boek

 • Hubert Smeets, Laura Starink, Marc Jansen, Michel Krielaars Het Rusland van Poetin

  Rusland zit vast in een archaïsche machtsstructuur. De politiek in het Kremlin heeft heimwee naar de oude machtspositie uit de tijd van het communistische regime. Poetin lijkt te worden gedreven door wroeging en wraak. Dat werd pijnlijk duidelijk door de inlijving van de Krim en de hybride oorlog in Oost-Oekraïne. Wat drijft Poetin? Hoe ziet zijn "Russische...

  Luisterboek (digitaal)

 • Sergej Lojko De luchthaven

  Ooggetuigenverslag van de separatistische oorlog in de Oekraïne op de luchthaven van Donetsk in oktober 2014.

  Gedrukt boek

 • J.W. Bezemer, Marc Jansen Een geschiedenis van Rusland

  Beknopt overzicht van de geschiedenis van Rusland vanaf de negende eeuw tot heden.

  Gedrukt boek

 • Laura Starink Post uit Rusland

  Reisreportages door een Nederlandse slaviste en journaliste van haar verblijf in Rusland.

  Gedrukt boek

 • Fatale vlucht MH17

  Reconstructie en achtergronden van de vliegramp op 17 juli 2014 in Oekraïne, waarbij een toestel van Malaysian Airlines uit de lucht werd geschoten en 283 passagiers (merendeels Nederlanders) en vijftien bemanningsleden om het leven kwamen.

  Gedrukt boek

 • Edward Rutherfurd Rusland

  De geschiedenis van een fictief Russisch plaatsje en zijn bewoners vanaf de 2e eeuw na Chr. tot 1990.

  Gedrukt boek

 • Nadja Tolokonnikova Zo begin je een revolutie

  Autobiografisch verslag van een lid van de Russische punkband Pussy Riot over haar protest tegen president Poetin, haar veroordeling en gevangenschap.

  Gedrukt boek

 • Catherine Marsh In de loopgraven van de Krim

  1853-1856: oorlog om de Krim, het Oekraïense schiereiland. Half Europa neemt het tegen Rusland op. Ook Engeland stuurt vele soldaten naar het frontgebied. Kapitein Hedley Vicars voert hen aan... Deze biografie gaat over legerkapitein Hedley Vicars (1826-1855), een van de aanvoerders in de Krimoorlog en een oprecht christen. Als aanvoerder van het 97e...

  E-book

 • Maarten van Rossem Drie grootmachten in de 21e eeuw

  In zijn hoorcollege over de geschiedenis van de 21e eeuw schetst Maarten van Rossem de grote historische lijnen van de afgelopen 20 jaar. Hij concentreert zich daarbij op de ontwikkelingen in de Verenigde Staten, Europa en China. Welke gebeurtenissen hebben de koers van deze eeuw bepaald? Wat is de invloed van de aanslagen van 9 september 2001 en van...

  Luisterboek (digitaal)

 • Craig Unger Het huis Trump, het huis Poetin

  Overzicht en analyse van de connecties van de Amerikaanse president Trump met de Russische president Poetin en zijn coterie van rijke oligarchen, de Russische maffia en de inlichtingendiensten.

  E-book

 • Sjolem Aleichem De stad van de kleine mensen

  Verhalen over het alledaagse joodse leven in een 19e eeuws stadje in de Oekraïne.

  Gedrukt boek

 • Peter d' Hamecourt Rusland in oorlog; [1]

  Kritische beschouwing over de huidige politiek van de Russische president Poetin en het geweld en de incidenten die deze oplevert.

  Gedrukt boek

 • Peter d' Hamecourt Rusland in oorlog; 2

  Kritische beschouwing over de politiek van de Russische president Poetin gedurende het tijdvak augustus 2014 - januari 2015 en het geweld en de incidenten die deze oplevert.

  Gedrukt boek

 • Geert Mak In Europa

  Neerslag van een jaar lang reizen langs plaatsen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van Europa van de twintigste eeuw.

  Gedrukt boek

 • Anne Applebaum Rode hongersnood

  Geschiedenis van de bewust door het Stalinbewind gecreëerde hongersnood in 1931-1933 in de Oekraïne die aan miljoenen mensen het leven kostte.

  E-book

 • Lisa Weeda Aleksandra

  Kleindochter Lisa beschrijft de geschiedenis van haar Oekraïense familie, waarin haar grootmoeder Aleksandra en haar neef Kolja centraal staan, tegen de achtergrond van circa honderd jaar geschiedenis van de Oekraïne.

  Gedrukt boek