Wil je meer weten over Keti Koti? Lees een boek!

Gepubliceerd op: 27 juni 2022 16:52

Keti Koti betekent ‘verbroken ketenen’ en verwijst naar de boeien waarmee de tot slaafgemaakten vastgezet werden in de voormalige koloniën. Sind enige tijd wordt ieder jaar op 1 juli onder de naam Keti Koti de afschaffing van de slavernij gevierd en herdacht.

Op diverse plekken in Nederland vinden feestelijke optochten plaats in traditionele Surinaamse klederdracht. De officiële herdenkingsceremonie vindt sinds 2009 plaats bij het NationaalMonument Slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam. Muziek, dans en heerlijk eten zijn de belangrijkste ingrediënten van de vieringen.

De Nederlandse staat schaft op 1 juli 1863 de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen af. Over de slavernij en de betekenis ervan zijn vele romans en naslagwerken geschreven. Wil je er meer over weten? Lees of luister dan eens één van onderstaande boeken!


 • Dick Harrison De geschiedenis van de slavernij

  In 'De geschiedenis van de slavernij' geeft de Zweedse hoogleraar geschiedenis Dick Harrison, auteur van 'De Dertigjarige Oorlog', een indrukwekkend overzicht van de slavernij, van de vroegst bekende beschavingen tot hedendaagse dwangarbeid. Hij behandelt de oudheid, de middeleeuwen, de trans-Atlantische slavenhandel en de laatste twee eeuwen. In dit...

  E-book

 • Roline Redmond De Doorsons

  Dit twee eeuwen omspannende verhaal is Roline Redmonds indrukwekkende kroniek van haar eigen tot slaven gemaakte familie. Dat verhaal ontvouwt zich als een intercontinentale odyssee langs getuigen en in archieven in Suriname en Nederland en wordt verteld als was de auteur een hedendaagse griot: de West-Afrikaanse chroniqueur van de familiegeschiedenis....

  E-book

 • Marjoleine Kars Bloed in de rivier

  In ‘Bloed in de rivier’ vertelt Marjoleine Kars over een onbekend stuk koloniale geschiedenis. Op zondag 27 februari 1763 kwamen duizenden tot slaaf gemaakten in de Nederlandse kolonie Berbice (het hedendaagse Guyana, naast Suriname) in opstand tegen hun overheersers en de verschrikkelijke omstandigheden waarin ze leefden. Deze revolutionairen zouden...

  E-book

 • Tessa Leuwsha Plantage Wildlust

  Tessa Leuwsha’s aangrijpende ‘Plantage Wildlust’ brengt ons naar begin twintigste eeuw. Op de gelijknamige plantage in Suriname wil Oscar Brouwer een nieuwe start maken als directeur, ver van zijn tirannieke vader in Middelburg. De slavernij is voorbij, contractarbeiders uit Brits-Indië plukken de koffiebessen. Oscar is een stijve en beschaafde man....

  E-book

 • Raoul de Jong Jaguarman

  Een zoektocht naar de zwarte voorouders in Suriname van de auteur (1984) en de spirituele betekenis van het bestaan, tevens een reis door de geschiedenis van Suriname.

  Gedrukt boek

 • Cynthia Mc Leod Hoe duur was de suiker?

  Het leven van slaven en hun meesters op een Surinaamse suikerplantage in de achttiende eeuw.

  E-book

 • A. de Kom Wij slaven van Suriname

  Geschiedenis van het lot van de slaven in Suriname en hun bestaan na de afschaffing van de slavernij (1863), beschreven door een Surinamer, die om zijn politieke activiteiten uit Suriname verbannen werd.

  Gedrukt boek

 • Geschiedenis van Suriname

  Suriname en de Surinaamse gemeenschap zijn nog steeds regelmatig in het Nederlandse nieuws. Geschiedenis van Suriname is de meest actuele uitgave over de turbulente geschiedenis van dit voormalige Nederlandse rijksdeel. Een onmisbaar naslagwerk voor wie op zoek is naar achtergronden. In woord en beeld legt het boek een bewogen geschiedenis van ruim...

  E-book

 • Rutger Bregman Gratis geld voor iedereen

  Het probleem is niet dat we het niet goed hebben. Het probleem is dat we niet weten hoe het beter kan. In deze internationale bestseller laat Rutger Bregman zien hoe ideeën de wereld kunnen veranderen. Iedere mijlpaal van beschaving – van het einde van de slavernij tot het begin van de democratie – was ooit een utopische fantasie. Nieuwe utopieën...

  Luisterboek (digitaal)

 • Lianne Damen De smeekbede

  Suriname 1750: het verhaal van twee families, van een slavin en van haar meester, tegen de achtergrond van historische gebeurtenissen.

  Gedrukt boek

 • Alice Boots, Rob Woortman Anton de Kom

  Biografie van de Surinaamse vrijheidsstrijder (1898-1945) die zich keerde tegen de Nederlandse koloniale overheersing.

  Gedrukt boek

 • Astrid H. Roemer Gebroken Wit

  Drie Surinaamse generaties, grootmoeder Bee, haar dochter Louise en haar vijf kleinkinderen, proberen hun wegen in de wereld te vinden, in Suriname en in Nederland, terwijl er duistere familiegeheimen spelen.

  Gedrukt boek

 • Karin Amatmoekrim De man van veel

  Het levensverhaal van de Surinaamse mensenrechtenactivist Anton de Kom (1898-1945).

  Gedrukt boek

 • John Jansen van Galen Kapotte plantage

  Journalistieke reportages uit de periode 1970-2000.

  E-book

 • Marlies Medema Papieren paradijs

  Een predikantsvrouw gaat in 1845 tegen haar zin met haar man mee naar Suriname op een missie van boeren om een plantage te stichten.

  Gedrukt boek

 • Eveline Sint Nicolaas Ketens en banden

  Overzicht in woord en beeld van de gezamenlijke geschiedenis van Nederland en Suriname, in het bijzonder in de koloniale periode, aan de hand van voorwerpen en afbeeldingen in de collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam.

  Gedrukt boek


Voor de jeugd

 • Arend van Dam De reis van Syntax Bosselman

  Syntax vertelt over zijn leven als slaaf in Suriname. Lees ook waarom Nederland in de Gouden Eeuw meedeed met de slavernij. Michiel de Ruyter, Jan Pieterszoon Coen e.a. doen hun verhaal. Met zwart-witfoto's en -tekeningen. Vanaf ca. 10 t/m 14 jaar.

  Gedrukt boek

 • Henna Goudzand Nahar Op de rug van Bigi Kayman

  Kofi en Afi en hun ouders werken de hele dag hard op de plantage. Ze zijn de tot slaaf gemaakten van meester Jan. Als hun vader verkocht dreigt te worden, gaan Kofi en Afi op zoek naar het land van de vrije mensen. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar.

  Gedrukt boek

 • Susanne Neutkens Slavernij

  Vroeger was het heel gewoon om mensen als slaaf te gebruiken. Ze moesten vaak hard werken en kregen slecht te eten. Lees hoe ook Nederland meedeed aan de slavenhandel en of er tegenwoordig ook nog slavernij is. Met kleurenfoto's. Vanaf ca. 11 t/m 14 jaar.

  Gedrukt boek

 • Agave Kruijssen, Janny van der Molen, Martine Letterie Over vroeger en nu

  Beleef samen met Michiel de Ruyter de Slag bij Kijkduin en lees hoe Eise Esinga zijn planetarium bouwde. Vijftig verhalen bij de vijftig belangrijkste gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis, vanaf Trijntje in de oudheid tot het Oranjegevoel. Met waterverfillustraties in kleur. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.

  Gedrukt boek

 • Fiona Macdonald Wees blij dat je geen slaaf bent bij de Oude Grieken!

  Stel dat Griekse slavenhandelaars je gevangen nemen en als slaaf verkopen. Wat staat je dan allemaal te wachten? Grappig maar aangrijpend verteld, met tips, waarschuwingen en stripachtige kleurentekeningen. Vanaf ca. 9 jaar.

  Gedrukt boek

 • Dolf Verroen Hoe mooi wit ik ben

  Maria (ik-figuur) krijgt op haar twaalfde verjaardag een jonge slaaf cadeau. Zij kan met hem doen en laten wat ze wil. Onder begeleiding van volwassenen voor kinderen vanaf ca. 11 jaar.

  Gedrukt boek

 • Lydia Rood Dans om het zwarte goud

  Samen met haar Ghanese vriend Kofi en haar Surinaamse vriend Weston komt Helmi door brieven van een verre grootvader veel te weten over de slaventijd in Ghana en Suriname in de periode 1700-1863. Vanaf ca. 12 jaar.

  E-book

 • Bart Römer Kwakoe

  De zwarte slaaf Thomas was in zijn kinderjaren bevriend met de zoon van de plantage-eigenaar. Maar daar komt verandering in als Jacob en Thomas verliefd worden op hetzelfde meisje. Dat heeft heel grote gevolgen. Vanaf ca. 15 jaar.

  E-book