Boekentips 4/5 mei over vrijheid en herdenken

Gepubliceerd op: 25 april 2022 16:52

De periode van herdenken en het vieren van onze vrijheid staat weer voor de deur. De oorlog in Oekraïne laat zien dat 4 en 5 mei relevanter zijn dan ooit. 'Herdenken' en 'Vrijheid' worden nu tastbaar en krijgen nog meer inhoud. Welke boeken zijn aanraders om in deze periode te lezen? We zetten er 'n paar op een rij.

Tips voor jongeren

 • Hoe fel de zon ook scheen

  Arend van Dam

  Ken je helden als Miep Gies, die Anne Frank hielp, en 'foute' mensen als Anton Mussert? In tien verhalen vertellen bekende en minder bekende mensen over hun belevenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met kleurrijke waterverfillustraties. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Hoe fel de zon ook scheen

 • Wij waren erbij

  Schrijvers van de Ronde Tafel

  Je zult maar, net als Elli, 9 jaar zijn en worden opgehaald door een vreemde mevrouw die je naar Friesland brengt. Ondanks heimwee mag je niet naar huis. Dit is een van de twaalf waargebeurde verhalen waarin kinderen vertellen wat ze in de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Met zwart-witfoto's. Vanaf ca. 10 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Wij waren erbij

 • Ons kasteel aan zee

  Lucy Strange

  Petra (12, ik-persoon) woont met haar ouders en zus Magda in een vuurtoren aan de Engelse kust. Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, valt hun gezin uit elkaar. De meisjes komen er alleen voor te staan, maar ze weigeren de vuurtoren te verlaten. Vanaf ca. 10 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Ons kasteel aan zee

 • Oorlog in inkt

  Annemarie van den Brink, Suzanne Wouda

  Hoe was het om in de Tweede Wereldoorlog het bombardement van Rotterdam mee te maken? Lees ook hoe George drie concentratiekampen overleefde en Felix de slag om Arnhem meemaakte. Kinderen van 10 tot 18 vertellen erover in veertien verhalen, gebaseerd op dagboeken. Met zwart-witte pentekeningen. Vanaf ca. 10 t/m 13 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Oorlog in inkt

 • Oorlogswinter

  Jan Terlouw

  In de Tweede Wereldoorlog raakt Michiel (16) onverwachts betrokken bij het verzet en ervaart hoeveel angst, onzekerheid en moeilijkheden dit met zich meebrengt. Vanaf ca. 13 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Oorlogswinter

 • Ik zal je bewaren

  Jeska Verstegen

  Jeska (11, ik-persoon) is eraan gewend dat haar moeder zich soms vreemd gedraagt. Als oma vergeetachtig wordt en haar ineens Hesje noemt, wil Jeska weten wie Hesje was. Als een serieuze onderzoeksjournalist gaat ze aan de slag om het familiegeheim ontrafelen. Wat is er in de Tweede Wereldoorlog gebeurd, en waarom zwijgt iedereen daarover? Vanaf ca....

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Ik zal je bewaren

 • Het Achterhuis

  Anne Frank, Mirjam Pressler, Otto Frank

  Anne Frank (13, ik-persoon) is een joods meisje, dat in de Tweede Wereldoorlog met o.a. haar ouders en zusje ondergedoken is in een achterhuis op een Amsterdamse gracht. Ze schrijft in haar dagboek over alles wat haar bezighoudt. Vanaf ca. 12 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Het Achterhuis

 • Toen het oorlog was

  Annemiek de Groot, Juul Lelieveld, Liesbeth Rosendaal, Roos Jans

  Wie waren bij de Tweede Wereldoorlog betrokken? Wat is een nazi? Vonden alle Duitsers Hitler een goede leider? Heel veel vragen over de Tweede Wereldoorlog worden eenvoudig beantwoord. Met tijdlijn en veel foto's en illustraties, vooral in zwart-wit. Vanaf ca. 10 t/m 12 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Toen het oorlog was


Boekentips 4/5 mei

 • Oorlogskinderen

  Coen Verbraak

  Levensverhalen van mensen die als kind onder verschillende omstandigheden de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Oorlogskinderen

 • De keuze

  Edith Eva Eger, Esmé Schwall Weigand

  Herinneringen van de Shoah-overlevende die in haar klinisch-psychologische werk heling vond voor haar onverwerkte verleden.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De keuze

 • De crèche

  Elle van van Rijn

  Een jonge kinderverzorgster en haar collega’s weten tijdens de Tweede Wereldoorlog uit de Joodse Crèche bij de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam 600 Joodse kinderen te redden van deportatie.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De crèche

 • De zomer van 1945

  Wim Daniëls

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De zomer van 1945

 • Allemaal de schuld van Montgomery

  Maarten van Rossem

  Aan de hand van brieven en omlijst met een historisch ader beschrijft de Nederlandse historicus (1943) het wedervaren van zijn familie in Wageningen van september 1944 tot de zomer van 1945, het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Allemaal de schuld van Montgomery

 • Mijn naam is Selma

  Selma Van de Perre

  Memoires van een joodse vrouw (1922) die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet belandde, werd gearresteerd en een verblijf in het concentratiekamp Ravensbrück overleefde.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Mijn naam is Selma

 • 't Hooge Nest

  Roxane van Iperen

  Twee joodse zusjes duiken onder in villa 't Hooge Nest in het Gooi en ondernemen van daaruit actie tegen de Duitse bezetter.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van 't Hooge Nest

 • Transport XX

  Mark De Geest

  In 1943 besluiten enkele jongemannen om een treintransport met Joodse mannen, vrouwen en kinderen onderweg van België naar Auschwitz te overvallen.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Transport XX

 • Niemands kind

  Ingrid von Oelhafen, Tim Tate

  Persoonlijk relaas van een vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog als baby bij haar biologische ouders door de Duitsers werd weggehaald vanwege haar raskenmerken en belandde bij Duitse adoptieouders.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Niemands kind

 • Winterbijen

  Norbert Scheuer

  Een ontslagen geschiedenis- en latijndocent en gepassioneerd imker uit de Eiffel komt aan het eind van de Tweede Wereldoorlog door zijn geheime transport van joodse vluchtelingen, zijn epilepsie en overspeligheid in steeds grotere problemen terecht.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Winterbijen

 • Parijs in september

  Leila Meacham

  Vijf Amerikaanse spionnen worden tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Parijs gestuurd voor een geheime missie.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Parijs in september

 • Het schuilhuis

  Rachel van Charante

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Het schuilhuis


E-book tips 4/5 mei

 • De gelukkigste man ter wereld

  Eddie Jaku

  De 100-jarige Eddie Jaku groeide op als Joodse jongen in Leipzig, Duitsland. Hij was trots op Duitsland, maar dat veranderde allemaal in november 1938 toen hij werd mishandeld, gearresteerd en naar een concentratiekamp werd gebracht. Hij maakte verschrikkelijke horrorpraktijken mee in Buchenwald, Auschwitz en in een dodenmars. Hij verloor familie, vrienden...

  Luisterboek (digitaal)

  Bekijk details van De gelukkigste man ter wereld

 • Ook mijn Holocaust

  Maurits de Bruijn

  'Aan het strand van Tel Aviv viel mijn vader in slaap. Ik kon niet slapen, had nooit kunnen slapen omdat angst me wakker hield, misschien waren het dezelfde angsten die ervoor hadden gezorgd dat mijn moeder niet met ons was afgereisd en zolang ik leefde nooit de kerk was binnengestapt - het was vrijwel zeker dezelfde angst, maar dat wist ik toen nog...

  E-book

  Bekijk details van Ook mijn Holocaust

 • De vergeten Holocaust

  Zoni Weisz

  Zoni is de aangrijpende autobiografie van een zeer bijzondere Holocaust-overlevende: Zoni Weisz. Hij is een man van twee werelden: Nederland en de Sinto-cultuur. Ongeveer een half miljoen zigeuners werden in de Tweede Wereldoorlog gedood door de nazi’s. Zoni Weisz overleefde. Hij vertelt over zijn jeugd als Sinto, over het verlies van zijn ouders,...

  E-book

  Bekijk details van De vergeten Holocaust

 • Held zonder vaderland

  Miriam Guensberg

  EEN INTIEM EERBETOON AAN EEN POOLSE BEVRIJDER In HELD ZONDER VADERLAND wordt het leven van de Poolse Jood Dolek Guensberg geschetst, die als arts bij de Eerste Poolse Pantserdivisie streed. Bij de bevrijding van Zuid-Nederland ontmoet hij zijn grote liefde. Na de oorlog bouwt hij met haar een nieuw bestaan in Twente op en wordt één van Nederlands eerste...

  E-book

  Bekijk details van Held zonder vaderland

 • Het geschenk

  Edith Eger

  Wat er met ons gebeurt is uiteindelijk niet het belangrijkst. Het gaat erom wat we ermee doen. We krijgen in ons leven allemaal te maken met lijden. We kennen allemaal verdriet, verlies, wanhoop, angst en mislukking. Maar we hebben ook allemaal een keuze als we te maken krijgen met trauma of moeilijkheden. We kunnen opgeven of ervoor kiezen om elk...

  E-book

  Bekijk details van Het geschenk

 • Drugs in het Derde Rijk

  Norman Ohler

  'Een gedegen, uitstekend wetenschappelijk werk.' Ian Kershaw In de Tweede Wereldoorlog gebruikten Hitler, de nazi-legerleiding en soldaten op grote schaal drugs. Pervitin (methamfetamine), opiaten en morfine waren zeer gangbaar vanaf 1933. Dit is het eerste, veelomvattende boek over drugsgebruik in het Derde Rijk. Norman Ohler bestudeerde vele archieven...

  E-book

  Bekijk details van Drugs in het Derde Rijk