Programmaleider Monique Verweijmeren over het Leesoffensief

Gepubliceerd op: 13 december 2021 15:58

Eerder dit jaar ontvingen bibliotheken subsidie in het kader van het Leesoffensief, in te zetten om kinderen en jongeren aan het lezen te krijgen. In Schiedam wordt de subsidie ingezet voor het opzetten van een structurele samenwerking met het praktijkonderwijs in de stad. Voor de website van de VOB interviewde Anne van den Dool collega Monique Verweijmeren - programmaleider Leesbevordering en Informatievaardigheden - over de Schiedamse aanpak.

Praktijkscholen zijn een aparte tak van sport, weet Verweijmeren inmiddels. ‘De kinderen zijn niet zwakbegaafd, maar ze komen wel van de basisschool met gemiddeld drie jaar leerachterstand. Het is de bedoeling dat ze aan het einde van hun schoolcarrière redelijk voor zichzelf kunnen zorgen. Ze worden opgeleid om te leven in de praktijk.’Daar hoort ook leren lezen bij. ‘We willen deze jongeren graag helpen om een plek te kunnen innemen in de maatschappij. Daar kan de bibliotheek aan bijdragen door ze taalvaardiger te maken. Als we ervoor kunnen zorgen dat ze geen afkeur meer hebben van boeken en lezen, zijn we al heel blij.