Libris Literatuurprijs voor Anjet Daanje

Gepubliceerd op: 9 mei 2023 10:33

De roman Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje is de winnaar van de Libris Literatuurprijs 2023. Uit handen van staatssecretaris van Cultuur en Media Gunay Uslu ontving de Groningse wiskundige de prijs met een cheque van 50.000 euro.

Vanaf het eerste moment wordt de lezer gegrepen door de roman, die sommigen geen boek noemen, maar een leeservaring. Het lied van ooievaar en dromedaris gaat over Eliza May Drayden, schrijfster van een geruchtmakende roman in het Yorkshire van de negentiende eeuw. Tijdens haar leven werd haar boek verguisd, maar in de decennia daarna groeide het meer en meer uit tot een meesterwerk. Daanje licht haar werk toe: "Het zijn elf hoofdstukken over elf verschillende personages, en al die personages zoeken een houvast in het leven. Als lezer moet je als het ware ook je eigen houvast in het boek vinden want je krijgt een heleboel informatie over je uitgestort en daar moet je je eigen boek van maken."

Oordeel van de jury

De jury van de Libris Literatuur Prijs, onder voorzitter Beatrice de Graaf, omschreef Daanje's roman in het juryrapport als 'een fascinerende literaire zoektocht die de lezer meevoert van het 19-eeuwse Yorkshire, via de Eerste Wereldoorlog in PicardiĆ« en dan weer terug naar Engeland om ten slotte te eindigen in het 21e-eeuwse Groningen'.

Zelf lezen? Reserveer de roman Het lied van ooievaar en dromedaris.