Delpher presenteert: Liefde van Toen

Gepubliceerd op: 13 december 2021 10:43

Het vinden van een partner en het contact houden met je geliefde ging vroeger heel anders dan nu. Er was geen smartphone, geen e-mail en zeker geen Tinder. Hoe zochten mensen vroeger een partner? Waar selecteerden ze op? En als je iemand gevonden had, hoe maakte je dan een (geheim) afspraakje met je liefje?

Uniek kijkje in liefdesleven

In de webexpositie van Delpher zie je hoe mensen daarvoor de krant gebruikten. Op Delpher.nl staan duizenden advertenties van smachtende, mopperende en radeloze minnaars. Door nieuwe druktechnieken ontwikkelde de krant zich snel. Er kwamen steeds meer dagbladen bij, die ook ruimte boden aan particuliere advertenties. Dat maakte het makkelijker voor burgers om elkaar te bereiken. Voor mensen die op zoek waren naar een geliefde werd het aanbod van potentiële partners aanmerkelijk vergroot. Mensen verkochten niet alleen spullen in de krantenkolommen maar zetten ook zichzelf in de etalage. Dat gebeurde in de huwelijksadvertentie, een fenomeen dat in het buitenland al langer bestond.

Op het Instagramaccount Liefde van Toen worden ze verzameld. De webexpositie laat een fraaie bloemlezing zien.

Foto boven: Noord-Hollands archief