Oktober Maand van de Geschiedenis

Gepubliceerd op: 1 oktober 2022 08:23

Oktober is traditiegetrouw de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Samen met talloze musea, bibliotheken, boekhandels, archieven en andere culturele instellingen organiseert de Maand meer dan vijfhonderd activiteiten door het hele land. Onder het motto 'Ontdek gisteren, begrijp vandaag' staat oktober 2022 in het teken van het thema 'Wat een ramp!.

Rampen zijn van alle tijden

Van persoonlijke rampen tot catastrofes die de samenleving ontwrichten: rampen zijn van alle tijden. In een periode waarin pandemieën, oorlogen, bosbranden en overstromingen de kranten en talkshowtafels in hun greep houden, onderzoekt de themamaand in oktober 2022 niet alleen de verwoestende kracht van rampen. Het is ook een ode aan de veerkracht en weerbaarheid die een ramp in de mens kan opstuwen. En aan de creativiteit, samenwerking en innovatie die uit een vreselijke gebeurtenis kunnen voortvloeien.

Shortlist Libris Geschiedenis Prijs 2022

Eind oktober wordt bekendgemaakt wie de winnaar wordt van de Libris Geschiedenis Prijs 2022. De prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De Libris Geschiedenis Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Libris, Nederlands Openluchtmuseum, Rijksmuseum Amsterdam, Trouw en VPRO en bestaat uit een geldbedrag van € 20.000,-.

Genomineerd zijn:

• Bart van der Boom, De politiek van het kleinste kwaad. Een geschiedenis van de Joodse Raad voor Amsterdam, 1941-1943 (Boom)
  • Patrick Dassen, De Weimarrepubliek. Over de kwetsbaarheid van de democratie (Van Oorschot)
  • Anne-Lot Hoek, De strijd om Bali. Imperialisme, verzet en onafhankelijkheid 1846-1950 (De Bezige Bij)
  • Luc Panhuysen, Het monsterschip. Maarten Tromp en de armada van 1639 (Atlas Contact)
  • René van Stipriaan, De zwijger. Het leven van Willem van Oranje (Querido)

Campagnebeeld: © Fotoarchief Frits Gerritsen