Reve en Biesheuvel op Schiedamse gevels

Gepubliceerd op: 19 augustus 2022 14:11

Schiedam is een literaire stad. In het hedendaagse straatbeeld is veel ruimte voor straatpoëzie en muurgedichten. Onlangs zijn er weer 2 nieuwe kunstwerken bijgekomen. Een citaat van Gerard Reve (*1923 - †2006) vinden we terug op de zijgevel van het pand op de hoek van de Hoogstraat en de Overmaassesteeg. Het tweede gedicht is van de geboren Schiedammer J.M.A. Biesheuvel (*1939 - †2020). Als hommage is op de zijgevel van zijn voormalige school (het Stedelijk Gymnasium Schiedam, toentertijd gevestigd in Het Blauwhuis aan de Lange Nieuwstraat 183) een fragment uit, misschien wel het beroemdste verhaal van Biesheuvel, ‘Brommer op zee’, aangebracht.

De Reve Revue in 2018 was de directe aanleiding om zijn werk weer eens goed onder de loep te nemen. De Bibliotheek Schiedam organiseerde dit literaire festival rond Reve, die in de jaren zeventig en tachtig regelmatig verbleef bij zijn vriend Joop Schafthuizen.

Geen hysterische toestanden

Naar de kerk, boodschappen doen en een brief posten kon Reve in alle rust. In Schiedam geen hysterische toestanden. Een meermaals vergeten sleutel in het voordeurslot vond hij de volgende ochtend gewoon terug, zonder dat iemand zijn huis onbevoegd had betreden. Schiedammers gunden hem zijn rust en dat, liet hij herhaaldelijk aan vrienden weten, waardeerde hij zeer. Als hommage aan Reve zijn de beroemde slotzinnen van zijn debuutroman ‘De Avonden’ uit 1947 aangebracht op de zijgevel van het pand op de hoek van de Hoogstraat en de Overmaassesteeg.

‘Het is gezien,’ mompelde hij, ‘het is niet onopgemerkt gebleven.’ Hij strekte zich uit en viel in een diepe slaap.

Gerard Reve | slotzinnen van: De Avonden, 1947

Hommage

J.M.A. Biesheuvel wordt op 23 mei 1939 op de Vlaardingerdijk geboren. Tot zijn twintigste woont hij in Schiedam. In 1961 -na zijn diensttijd- gaat hij studeren in Leiden en verhuist naar die stad, waar hij tot zijn overlijden in 2020 zal wonen. Biesheuvel wordt gezien als een van de beste verhalenvertellers van het Nederlands taalgebied. Als hommage aan Biesheuvel, ingegeven door de viering van zijn 80ste verjaardag in de Bibliotheek Schiedam in 2019, is aan de Lange Nieuwstraat 183 een fragment uit, misschien wel zijn beroemdste verhaal, ‘Brommer op zee’ aangebracht.

‘Hoe is het mogelijk dat u op het water rijden kan?’ vroeg Isaäc verbaasd. ‘Dat is een kwestie van oefenen’, zei de man, ‘ik ben begonnen met een speld plat op het water te leggen. Als je dat heel voorzichtig doet, blijft hij drijven. Op de lange duur nam ik steeds zwaardere voorwerpen. Het was mij natuurlijk om mijn brommer te doen en tenslotte reed ik mijn eerste schamele rondjes op de stadsvijver’.

J.M.A. Biesheuvel | fragment uit: Brommer op zee | uit: In de bovenkooi, 1972

Officiële onthulling

Het Literair Gezelschap Schiedam, de Gemeente Schiedam en de Bibliotheek Schiedam hebben zich ingezet voor het realiseren van deze muurgedichten. Beide ontwerpen zijn gemaakt door Skizzie. De Gemeente Schiedam -opdrachtgever in deze- zal binnenkort de nieuwe muurgedichten officieel onthullen.

In de media

Het Algemeen Dagblad schreef er een artikel over en SCHIE TV maakte er onderstaande reportage over.