Nobelprijs voor de Literatuur voor Annie Ernaux

Gepubliceerd op: 7 oktober 2022 12:31

De Franse schrijfster Annie Ernaux (1940) ontvangt de Nobelprijs voor de Literatuur 2022. Ze schreef ruim 30 boeken, waaronder het veelgeprezen Les années (De jaren) uit 2020, ondanks het gegeven dat ze tot aan haar pensioen gewoon les heeft gegeven.

De Zweedse Academie bekroont de schrijfster voor ‘de moed en klinische scherpte waarmee ze de wortels, vervreemdingen en beperkingen van het persoonlijke geheugen blootlegt’. Ernaux geldt als aanjager van het fenomeen ‘bekentenisliteratuur’. Ernaux is een auteur die steevast haar eigen leven als uitgangspunt neemt voor haar werk. Haar jeugd in Normandië, waar haar ouders een kruidenierswinkel hadden, haar lichaam, haar ontsnapping uit het arbeidersmilieu; het is allemaal onderwerp geweest van één van haar vele prachtige boeken. Zo beschrijft ze in haar bekendste boek L’événement (het voorval, 2004) een clandestiene abortus
die ze heeft ondergaan en haar bijna het leven kostte. Het is een dun boek, maar het verhaal maakt ontzettend veel indruk, zo precies als de herinneringen worden beschreven. 

De invloed van Annie Ernaux op de literatuur is groot geweest. Ze wordt de literaire peetmoeder genoemd die de deur heeft geopend voor vrouwelijke schrijvers. En ze wordt gezien als de aanjager van de ‘bekentenisliteratuur’, die zo populair is vanaf de jaren ’90. Ook de Bibliotheek Schiedam heeft boeken van Ernaux in de collectie.

Foto: Singel Uitgeverijen, Catherine Hélie © Editions Gallimard

Collectie