Neem een kijkje in de schatkamer van de KB

Gepubliceerd op: 21 augustus 2023 09:58

De collectie van de nationale bibliotheek, de KB, bevat opmerkelijke objecten. Wat dacht je van een stukje van de jas van Jan van Speijk? Of prentenboeken die je niet alleen kunt lezen, maar ook kunt voelen? En heb je wel eens zoveel Duitse oorlogspropaganda bij elkaar gezien? Over deze opmerkelijke objecten zijn uiteraard bijzondere verhalen te vertellen.

Op 26 september zullen collectiespecialisten en conservatoren meer vertellen over deze bijzondere stukken. Je kunt ze live komen bewonderen tussen 18.00 uur en 20.00 uur bij de KB in Den Haag (Prins Willem-Alexanderhof 5). De toegang voor deze interactieve sessie kost € 7,50 (inclusief 2 consumpties). Er is plek voor 50 deelnemers en vol=vol. Ben je erbij?

Jas van Jan van Speijk

O… Jan van Speijk… Gaat er geen belletje rinkelen? Jan van Speijk (1802-1831) was een Nederlandse commandant, die een heldenstatus verkreeg omdat hij zijn schip de lucht in liet vliegen om te voorkomen dat het vaartuig in vijandelijke handen kwam tijdens de Belgische opstand in 1831. Kort voordat Van Speijk zijn boot liet ontploffen, sprak hij volgens de overlevering de volgende woorden “…en een infame Brabander worden? Dan liever de lucht in”. Schrijver Multatuli vernoemde zijn kanarie naar de Nederlandse commandant.

Tickets