Actieplan voor een taalvaardig Schiedam

Gepubliceerd op: 16 oktober 2020 13:54

Wethouder Patricia van Aaken gaf deze week een online-persconferentie over het Ambitieplan Taalvaardig Schiedam. Hierin werd ze bijgestaan door collega’s Kittie Boone en Iris Coster van de Bibliotheek Schiedam. Ruim 17.000 Schiedammers (32%) hebben moeite met lezen en schrijven.

Dat werkt op veel vlakken in iemands leven door. Je kind ondersteunen op school is ingewikkeld wanneer je de juf of meester niet begrijpt. Medicijnen slikken wordt bemoeilijkt, omdat je de bijsluiter of de uitleg van de dokter niet begrijpt. Een corona-persconferentie van Mark Rutte is lastig te begrijpen, omdat er veel uitdrukkingen in worden gebruikt die niet iedereen kent.

Directeur Theo Schilthuizen licht toe: “Het DigiTaalhuis van de Bibliotheek Schiedam fungeert als 'loket' om Schiedammers zo goed mogelijk op weg te helpen met taal en digitale vaardigheden. Wethouder Van Aaken vraagt de Rijksoverheid meer geld voor de ondersteuning van mensen met een achterstand op dit vlak, zodat we de ambities uit dit plan handen en voeten kunnen geven. Wij gaan daar graag vol overgave mee aan de slag!”

Lees ook het artikel op de Schiedammer Online, op Schie24 en het AD Waterweg.

En het satirische programma Zondag met Lubach liet niet zo lang geleden zien, dat een Ambitieplan zeker geen overbodige luxe is.