Tankstation voor de geest

Gepubliceerd op: 15 januari 2021 10:58

Schrijvers Roxane van Iperen en Adriaan van Dis vertelden onlangs bij actualiteitenprogramma M hoe belangrijk lezen is. In Duitsland worden boekhandels en bibliotheken “tankstations voor de geest” genoemd. Dat is een prachtige, beeldende metafoor.

Adriaan van Dis was vooral gecharmeerd van een poëzieboek van Ellen Deckwitz. “Dingen die je niet makkelijk met elkaar bespreekt, kun je in een gedicht goed behandelen”, volgens Van Dis.

Poëzie Top10

Bibliothecaris Michel is ook een groot poëzieliefhebber. Hij vindt dat poëzie meer lezers verdient, en is daarom zo vrij geweest om een top tien te maken van zijn favoriete dichtbundels. In willekeurige volgorde:

1) Einde en begin - Wislawa Szymborska
Verzamelde gedichten van deze Poolse Nobelprijswinnares. Toegankelijke poëzie en een ideale ingang voor mensen die de poezie willen ontdekken. Een dichtregel als "Als engelen bestaan / lezen ze vast niet / onze romans / over teleurgestelde verwachtingen."

2) De herinneringen zien mij - Tomas Transtromer
Verzamelde gedichten van de Zweedse dichter en Nobelprijswinnaar. Eveneens toegankelijk, begrijpelijk en soms wonderschoon. Neem een dichtregel als: "Ontwaken is een parachutesprong uit de droom."

3) Parken en woestijnen - M.  Vasalis.
Heb ik nog voor mijn leeslijst Havo gelezen. Gedichten die in het collectieve geheugen zitten.

4) Giro Giro Tondo - ILja Leonard Pfeiffer
Destijds uitgegeven als gedichtendagbundel. Een heuse sonnettenkrans; in technisch opzicht dus een huzarenstukje. In emotioneel opzicht raakt deze liefdesverklaring je diep in je ziel. Wow!

5) Haiku, een jonge maan - J. van Toorn
Het standaardwerk als het gaat om de traditionele Japanse Haiku. klassieke Haiku-dichters als Basho, Issa en Shiki. Met uitleg over deze subtiele, spirituele en ogenschijnlijk eenvoudige, maar bij nader inzien opvallend diepzinnige, dichtvorm.

6) Gedichten 1917-1930 - T. S. Eliot
De vroege gedichten van T. S. Eliot. Alleen al vanwege iconische gedichten The Love song of J. Alfred Prufrock of The Hollow Men het lezen meer dan waard. Een stuk toegankelijker ook dan zijn latere The Waste Land. En o ja, T. S. Eliot was ook de schrijver van Kobus Kruls Parmantige Kattenboek, ​kattengedichten die later aan de basis zouden staan van... de musical Cats.

7) The Dream of the unified field - Jorie Graham
Filosofische en vaak spirituele gedichten van deze Amerikaanse dichteres. Indrukwekkend, je kijkt nooit meer op dezelfde manier naar de wereld om je heen.

8) The Hunting of the Snark - Lewis Carroll
Briljant in al z'n gekte. Nonsenspoezie van het hoogste niveau. En wat een Snark nou precies is, daar zijn we, nu bijna anderhalve eeuw later, nog altijd niet achter.

9) Hier drijft weg - Tonnus Oosterhoff
Na de toekenning van de PC. Hooftprijs aan Oosterhoff verscheen dit verzameld werk. Gek, verrassend, niet altijd even toegankelijk. Een uitdaging dus voor de doorgewinterde poëzieliefhebber.

10) Dichtersgesprekken - Marjoleine de Vos
Geen dichtbundel maar gebundelde interviews die Marjoleine de Vos voerde met uiteenlopende dichters. Neem een gedicht en vraag de dichter naar hoe het gedicht geschreven is, waar het over gaat en wat het allemaal betekent. Een kijkje in de werkkamer van de dichter.

Juist nu de wereld zo klein is, kan lezen heel simpel je wereld vergroten. Ga op reis! Veel plezier daarbij.

Bibliothecaris en poëzieliefhebber Michel.