Gezocht: verhalen van vrouwen aan de Nieuwe Waterweg!

Gepubliceerd op: 24 oktober 2022 14:15

Ontwerpster Anouk van Mil is voor het project ‘Vier vrouwen en de Nieuwe Waterweg’ op zoek naar verhalen van vrouwen over de Nieuwe Waterweg. Ze wil in het jubileumjaar van de Nieuwe Waterweg verhalen vanuit het vrouwelijk perspectief verzamelen en vieren. Daarom staat er vanaf dinsdag 1 november tot dinsdag 8 november een speciale brievenbus in de Korenbeurs om mooie verhalen bij de Schiedammers op te halen. Dat mag van alles zijn; van de eerste vrouwenstaking in Nederland bij de toenmalige Apollo Kaarsenfabriek aan de Voorhaven tot aan het werk van vrouwelijke sluiswachters in 2022.

Voor Schiedammers veranderde de aanleg van de Waterweg voorgoed het landschap; de maatschappij en de rol van vrouwen veranderde mee. In het Schrei(ers)huisje wordt dit najaar 150 jaar Nieuwe Waterweg gevierd. Van Mil vertelt hoe ze met het project aan de slag gaat: ’De verhalen ga ik in beeld en tekst aanbrengen op de muren van het Schrei(ers)huisje, zodat dat een soort geschiedenisboek wordt van de Nieuwe Waterweg door de ogen van vrouwen! Uiteindelijk bundel ik alles ook in een klein boekje. Dus als mijn 3 maanden in het Schrei(ers)huisje voorbij zijn, blijven de verhalen toch bewaard!’.

Het Schrei(ers)huisje

Het Schrei(ers)huisje is een belangrijk monumentaal gebouwtje binnen het cultureel erfgoed van Schiedam, dat lang een functie had als wacht- en uitzwaaihuisje voor de veerpont. Sinds 2012 wordt er om de drie à vier maanden een kunstenaar gevraagd een tijdelijk kunstwerk te realiseren, geprogrammeerd door Sjef van Duin en Esther Zitman. Esther Zitman heeft haar eerste verhaal al gepost in de brievenbus. 

Naar 150jaarnieuwewaterweg.nl