Week van Lezen en Schrijven

Gepubliceerd op: 3 september 2021 10:19

Tijdens de Week van Lezen en Schrijven vragen honderden gemeenten, bibliotheken, ziekenhuizen en vrijwilligersorganisaties extra aandacht voor het verminderen en voorkomen van laaggeletterdheid in Nederland. Zo’n 2,5 miljoen volwassenen hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak missen zij ook digitale vaardigheden om goed om te gaan met een computer, smartphone en tablet. De Week van Lezen en Schrijven vindt plaats van 6 tot en met 12 september 2021.

Herken de signalen

De meeste mensen die moeite hebben met lezen en schrijven vinden het lastig om er over te praten. Het kan dus handig zijn als je weet waar je op moet letten. Zo kan iemand bijvoorbeeld zeggen: ‘Dat vul ik thuis wel even in’. Of vragen of iemand anders het even kan voorlezen of opschrijven. Mensen die laaggeletterd zijn, kunnen moeilijke situaties vaak prima ontwijken. Ze gebruiken smoesjes als ‘bril vergeten zijn’ of ‘zere hand hebben’ als hen gevraagd wordt iets te lezen of te schrijven. Geen e-mailadres hebben, moeite hebben met mobiel bankieren of een slecht leesbaar handschrift hebben, zijn ook kenmerken die vaak voorkomen bij laaggeletterden. Het is dus belangrijk dat je de signalen herkent zodat je de ander kan helpen.

Speciale ambassadeur: voetballer Tyrell Malacia

Tyrell Malacia is dit jaar de speciale ambassadeur. Want laaggeletterdheid komt niet alleen bij ouderen voor. De 22-jarige Malacia is een talentvolle verdediger van Feyenoord. Onlangs debuteerde hij in het Nederlands elftal tegen Macedonie. Zijn enthousiasme voor alles wat met lezen te maken heeft, is aanstekelijk. Malacia: “Ik vind het mooi dat ik als ambassadeur voor de Week van Lezen en Schrijven kan helpen om aandacht te vragen voor dit maatschappelijke probleem. Maar ik vind het nog veel belangrijker dat iemand, die misschien al zijn hele leven met laaggeletterdheid worstelt, zich veilig voelt om er hulp bij te vragen. Hoe meer aandacht er voor laaggeletterdheid komt, hoe makkelijker dat voor mensen misschien wordt.”