Lale Gül jongste winnaar van de NS Publieksprijs ooit

Gepubliceerd op: 22 november 2021 16:42

Met haar debuutroman Ik ga leven, won Lale Gül onlangs de NS Publieksprijs. Daarmee is ze de jongste prijswinnaar ooit. In haar roman beschrijft ze hoe het is om op te groeien in een conservatief islamitisch gezin in Amsterdam. Haar boek heeft veel losgemaakt en daar betaalt de 24-jarige schrijfster een prijs voor; ze wordt regelmatig bedreigd en heeft altijd beveiliging bij zich.

"Ik had het echt niet verwacht", zei Gül, die 32 procent van alle stemmen kreeg, in een eerste reactie. "Ik weet ook even niet wat ik moet zeggen. Bedankt iedereen, dit is een enorme eer."

In Ik ga leven schrijft Gül over hoe ze opgroeit in een zeer conservatief gezin in een islmatische omgeving in het Amsterdamse stadsdeel Oud-West. Als meisje werd haar veel verboden en kwam ze vaak in opstand. Een deel van de streng-islamitische bevolking was niet blij met de onthullingen en bedreigingen volgden. "Als ik zou willen dat het stopt, zou ik moeten ophouden met schrijven. Maar door de enorme waardering voor mijn eerste boek, zie ik in dat het belangrijk is dat ik een vervolg schrijf", zegt Gül daarover.

Omdat de winnaar wordt bepaald door het Nederlandse publiek, hecht Gül veel waarde aan de prijs. "Het is een democratische prijs, dus een bevestiging. Ik zie het in elk geval als een enorm eerbetoon omdat het bewijst dat het boek maatschappelijk relevant is. Het boek heeft al alles bereikt wat ik ermee wilde bereiken."