Woutertje Pieterse Prijs voor Hele verhalen voor een halve soldaat

Gepubliceerd op: 11 april 2021 10:00

In het radioprogramma De Taalstaat is bekend gemaakt dat het boek Hele verhalen voor een halve soldaat van schrijver Benny Lindelauf en illustrator Ludwig Volbeda de Woutertje Pieterse Prijs 2021 heeft gewonnen. Zes genomineeerde kinderboeken probeerden deze felbegeerde prijs voor het beste kinderboek binnen te slepen.

Genomineerden

Het eerste genomimeerde boek was Koningskind van Selma Noort. Het gaat over Zissel en haar zielsbroertje Jabin, die leefden tijdens de heerschappij van koning Salomo. Ook koos de jury voor Wat is Kunst? van Ted van Lieshout. Wat is kunst? is een uniek boek, zowel in vorm als in vertelstem. Van Lieshout stapt af van het traditionele perspectief op kunstgeschiedenis, deelt interessante observaties over kunst en zet aan tot nadenken en filosoferen. 

De derde genomineerde was Hele verhalen voor een halve soldaat. 'Adembenemend opgeschreven’ aldus de jury. De fantastische vliegwedstrijd van Tjibbe Veldkamp en Sebastiaan Van Doninck is de vierde nominatie. “In dit vrolijke boek lopen tekst en tekening niet synchroon, waardoor de race uitmondt in een prikkelende terugbladerervaring. Het illustratieplezier spat van de bladzijden. Dit boek komt uit de kast om er nooit meer in terug te verdwijnen.” aldus de jury.

De vijfde nominatie was voor De naam van mijn vader van Rindert Kromhout: “Het is een geweldige verdienste dat hij zowel het leven van de schrijver Klaus Mann, als een tijdperk van nazisme en oorlog zo toegankelijk en intelligent met elkaar weet te verweven,” aldus de jury. In De naam van mijn vader reist Klaus Mann als journalist door het naoorlogse Europa. Voor het eerst sinds jaren gaat hij terug naar zijn vaderland Duitsland. Hoe zal hij zijn thuisland en zijn landgenoten aantreffen? De laatste nominatie - Alfabet van Charlotte Dematons - is een van de beste kinderboeken van het afgelopen jaar: ‘Een prachtig zoek- en vindboek waarin je samen of alleen urenlang kunt verdwalen en eindeloos nieuwe dingen zult ontdekken.

Uitzonderlijk

Woutertje Pieterse is een personage uit de Ideeën van Multatuli, na Max Havelaar het belangrijkste werk van deze auteur. De Woutertje Pieterse Prijs is vernoemd naar dit boek, omdat de Prijs, net als Woutertje Pieterse, wil ‘afwijken van de deugd’. De initiatienemers van de Prijs wilden nadrukkelijk breken met de traditie van moralisme in kinderboeken. De Prijs bekroont om die reden kinderboeken die uitzonderlijk zijn voor wat betreft taal, inhoud en vormgeving. In 1988 werd de prijs voor het eerst uitgereikt. Bette Westera en Sylvia Weve wonnen vorig jaar de Woutertje Pieterse Prijs met het boek 'Uit elkaar'.

Winnaar

Hele verhalen voor een halve soldaat van schrijver Benny Lindelauf en illustrator Ludwig Volbeda sleepte de Woutertje Pieterse Prijs voor 2021 binnen. Het duo krijgt een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro.Het verhaal draait om zes broers die een oproep krijgen voor het leger. Omdat ze geen geld hebben om langs een grenspost te mogen, vertellen ze verhalen om de grenswacht op andere gedachten te brengen. Iedere broer vertelt een fantasierijk verhaal en wordt doorgelaten."Het boek schuwt het grimmige niet, neemt de lezer mee op bloedstollende reis en laat hem zien hoe groot en diep de wereld kan zijn", schrijft de jury in het rapport. "Het is ons een grote eer om in dit uitzonderlijke jaar een uitzonderlijk boek te bekronen dat het beste van de taal en het beeld in zich weet te verenigen."