De boeken van Zomergast Bibi Dumon Tak op een rij

Gepubliceerd op: 14 augustus 2023 10:00

De Rotterdamse schrijfster Bibi Dumon Tak (Rotterdam, 1964) schoof aan bij Theo Maassen voor een afwisselende avond als Zomergast. Bibi Dumon Tak is bekend om haar non-fictie kinderboeken over dieren. Ze won in 2023 zowel een Zilveren Griffel als de Woutertje Pieterseprijs voor 'Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda'. De pers was lovend over de uitzending met haar favoriete televisiemomenten. De Volkskrant spreekt van ''één van de meest oprechte en prettige tv-gesprekken in tijden". En het Parool sprak van een memorabele Zomergasten-avond waarbij Bibi Dumon Tak de regie af en toe overnam.

In haar kinderboeken zijn de hoofdpersonen vaak dieren, waarbij de koe haar hart gestolen heeft. In 'Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda' hanteert ze als vertelvorm de dieren - van de poetsvis tot de helmkasuaris - die spreekbeurten over elkaar geven en zo in aantrekkelijke vorm de feiten overbrengen aan de lezer.

Ook in haar werk voor volwassenen baseert ze zich op de werkelijkheid. In de roman 'De dag dat ik mijn naam veranderde' (2020) schrijft ze over de onmacht, het verdriet en de woede die ze voelt als haar zwager haar na de dood van haar zusje verbiedt om haar neefjes nog te zien. Het boek kwam op meerdere eindejaarslijsten terecht.

Eerder oogstte ze al lof met onder meer 'Rotjongens' (2007), waarin ze het verhaal vertelde van jongeren in jeugdgevangenissen. Bibi Dumon Tak won in 2018 de driejaarlijks uitgereikte Theo Thijssenprijs voor kinder- en jeugdliteratuur, een oeuvreprijs van de Stichting P.C. Hooftprijs.

Bibi Dumon Tak bij de Bibliotheek Schiedam

Bij de bibliotheek hebben we een deel van haar collectie. We zetten ze hier op een rij: