Uitreiking Jillis Bruggeman Penningen 2021

11 oktober 2021 | Bibliotheek in de Korenbeurs

Kosten: Besloten

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Op Coming-Outdag, maandag 11 oktober zullen in de Bibliotheek in de Korenbeurs de jaarlijks terugkerende Jillis Penningen en - Opstekers worden uitgereikt. Op 9 maart 2021 zijn de winnaars al bekend gemaakt. Wegens de voortdurende onzekerheid rondom het Covid-virus is deze bijeenkomst vooralsnog besloten.

Over de Jillis Bruggeman Penning en -Opsteker

Sinds 2015, het jaar nadat de proceszak met het vonnis van Jillis Bruggeman werd gevonden, wordt de Jillis Bruggeman Penning jaarlijks uitgereikt. Inmiddels doet stichting Jillis Bruggeman dit namens én in samenwerking met de gemeente Schiedam. De penning wordt uitgereikt aan personen of organisaties die zich vanuit hun publieke rol hard hebben gemaakt om de positie van LHBTI-ers te verbeteren.
Sinds 2016 worden er ook Jillis Bruggeman Opstekers uitgereikt; de eerste jaren lokaal en inmiddels regionaal. Een Opsteker is voor iemand die zich in hun eigen gemeente sterk maakt om de positie van LHBTI-ers te verbeteren.

De Penningen van 2021

De eerste penning is voor Splinter Chabot. Hij is schrijver, programmamaker en tv-presentator die met zijn boek Confettiregen een indringend verhaal vertelt over zijn coming-in. Samen met de bevestigende reacties hierop, gebundeld in zijn boek Roze Brieven, houdt hij Nederland een spiegel voor: ‘anders zijn’ is nog steeds een groot probleem.

 

Sandro Kortekaas ontvangt de tweede penning. Deze geridderde activist zet zich al jaren in voor vluchtelingen die om hun gender en seksualiteit groot gevaar lopen in eigen land. Maar ook in Nederland zijn ze niet veilig. Hij strijdt voor een eerlijke beoordeling van hun aanvraag, hun veiligheid in asielzoekerscentra en structurele oplossingen.Eerdere winnaars van de penning zijn Claudia de Breij (2020), Boris Dittrich (2019) Barbara Barend (2018), Arie Boomsma (2017), Michael van Praag (2016) en de organisatie Amnesty International (2015).

De Opstekers van 2021

De regionale Jillis Bruggeman Opsteker wordt opgespeld om de inzet vóór LHBTI-emancipatie en tégen discriminatie in de eigen regenbooggemeente. De winnaars van 2021 zijn:

Iris Kay (Nissewaard), voor het oprichten en beheren van de lokale belangenorganisatie LHBT+ Nissewaard. Met dit netwerk geeft ze betekenis aan verbinding en zelforganisatie van LHBTI-ers waar deze er eerder nog niet was.

Lennart Lenskens (Dordrecht) voor het bijna 10 jaar organiseren van het jaarlijks evenement Dordrecht Pride. Hiermee wordt Dordrecht enorm op de kaart gezet als één van de weinige Regenbooggemeentes met een eigen Pride.

Raymond Kalkman (Hoeksche Waard) voor het oprichten en beheren van LHBT Hoeksche Waard. Een belangrijke taak die hij zichzelf heeft opgelegd is het verbinden van alle partijen in zijn gemeente. Met een warm hart en een spiegel blijft hij krachtig in verbinding.

Het verhaal van Jillis Bruggeman