Carnaval der Dieren

3 oktober 2021, van 12:00 tot 12:30 | Bibliotheek in de Korenbeurs

Kosten: Kinderen gratis, ouders/begeleiders € 2,50

De Sprookjespiano presenteert Carnaval der Dieren, een muzikale vertelvoorstelling naar de muziek van Camille Saint-Saëns. De voorstelling is geschikt voor kinderen van 4 jaar en ouder. Laat uw kinderen kennis maken met de fantastische muzikale dieren. Vooraf is er de mogelijkheid om gezellig met uw kind(eren) te ontbijten bij Césant in de Korenbeurs.

Carnaval der dieren

Afbeelding carnaval der dieren

Le Carnaval des Animaux - Grande Fantaisie Zoölogique ("Het Carnaval der Dieren") uit 1886 is een 14-delige compositie voor ensemble of klein orkest van de Franse componist Camille Saint-Saëns (1835-1921).Saint-Saëns beeldt in de compositie, op een paar stukken na, een aantal dieren uit. Het zijn voornamelijk de karakteristieke eigenschappen van de dieren die, een beetje spottend maar soms ook zeer treffend, weergegeven worden.Saint-Saëns schreef het werk puur en alleen voor het plezier van zichzelf en zijn vrienden. Tijdens zijn leven werd het stuk slechts één keer voorgedragen, en dat was binnen de privésfeer. Saint-Saëns stond publicatie van het werk tijdens zijn leven niet toe. De waarschijnlijke reden is dat Saint-Saëns een dergelijk satirisch en humorvol stuk niet vond passen bij een componist op het hoogtepunt van zijn carrière. Het werk bleef bijna 30 jaar liggen en werd pas in 1922 voor het eerst uitgegeven. In de loop der tijd won het enorm aan populariteit. 

De Sprookjespiano

De Sprookjespiano is een initiatief van Irma en Daphne Metaal. Irma studeerde hoofdvak piano bij Luba Edlina Dubinsky en Mila Baslawskaja aan het Rotterdams Conservatorium en studeerde in 1983 af.In 1980 begon zij met werken in de Bibliotheek Schiedam omdat hier een fonotheek werd opgezet. De verbinding tussen muziek en verhalen werd toen letterlijk voor haar gelegd.  Sinds 2012 is zij coördinator van de Voorleesbrigade bij de Bibliotheek Schiedam. Dit is een enthousiaste groep vrijwilligers die op locatie voorleest. In 2018 was de Voorleesbrigade betrokken bij twee muzikale vertellingen: De verloren melodie (januari 2018) en de Notenkraker (december 2018) 

Daphne kreeg het pianospelen met de paplepel ingegoten met zo’n muzikale moeder. In 1998 werd zij voorleeskampioen van Schiedam. Binnen De Sprookjespiano kan zij haar liefde voor muziek en (voor)lezen combineren. Een langgekoesterde wens gaat hiermee in vervulling voor haar.‘Als ik terugkijk op mijn leven tot nu toe was – en is – er altijd muziek. Mijn moeder leerde mij spelenderwijs pianospelen. Nu ik zelf moeder ben van 3 jonge kinderen denk ik bewust na wat ik ze mee wil geven in het leven: o.a. mijn liefde voor sprookjes, (voor)lezen en muziek! Want verhalen nemen je mee op reis en muziek doet leven! “Wij hebben 12 jaar lang het kinderkoor Zing&Zo begeleid. Daphne als pianiste, Irma als dirigente. Wij hebben dan ook ruime ervaring met het werken met kinderen in relatie tot muziek (maken).

Ontbijten bij Césant in de Korenbeurs

Voorafgaand aan de voorstelling kunt u met uw kind(eren) gezellig ontbijten bij Césant in de Korenbeurs. Er wordt een muzikaal ontbijt geserveerd.

Let op!

Er is plek voor 30 volwassenen bij deze voorsteling. Wij verzoeken alle families bij elkaar plaats te nemen, zodat we onderling zoveel mogelijk afstand kunnen bewaren.