Schrijvers aan de Toog

11 november 2021, van 20:00 tot 22:00 | binnenstad van Schiedam

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Op donderdagavond 11 november staat de binnenstad van Schiedam in het teken van gedichten, columns en verhalen. In 13 cafés zullen 12 schrijvers voorlezen uit eigen werk. Tussen 20:00 tot 22:00 uur zullen per café drie verschillende schrijvers steeds een kwartier voorlezen. Onder andere Nico Dijkshoorn, Abdelkader Benali, Elfie Tromp en de stadsdichter zullen optreden tijdens deze literaire kroegentocht.

Dit is een van de festiviteiten die oorspronkelijk zouden plaatsvinden ter gelegenheid het honderdjarig bestaan van de bibliotheek in maart 2020. Toen ging het feest niet door, omdat de wereld op slot ging. Nu alles langzamerhand weer opengaat, pakken we met Schrijvers aan de Toog de draad weer op.

Deze cafés doen mee: 1714 drinkes & bites, ’t Anker, De Beurs, Brasserie De Eenling, Café Sjiek, Césant in de Korenbeurs, Grand Café Babbels, Jeneverie ’t Spul, Lucas Drinkwinkel, Post (Korte Dam 10), Tapperij Het Weeshuis, Wijning wijn & beleving, Záálig eten & drinken.

Het Schiedams Boekhuis is die avond geopend tot 22:00 uur. 

Een blokkenschema waarop te zien is waar en hoe laat de schrijvers optreden kan een week voorafgaande worden ingezien op de website van de Bibliotheek Schiedam en zal op papier worden uitgedeeld.

De toegang is gratis, wel is het coronatoegangsbewijs nodig.

Download hier de PDF van de kaart en het blokkenschema!Abdelkader Benali

Abdelkader Benali is een auteur én een televisiepresentator van Marokkaanse afkomst. Hij debuteerde met de roman Bruiloft aan zee. De langverwachte, zijn tweede roman, werd ook een succes en ontving in 2003 de Libris Literatuurprijs. Naast romans schrijft Benali reisverhalen, zoals Berichten uit een belegerde stad (2006). Benali schreef enkele toneelteksten en twee poëziebundels. Hij is een fervent hardloper, over deze sport schreef hij onder meer Marathonloper.


Nico Dijkshoorn

Nico Dijkshoorn is columnist, dichter, schrijver en muzikant. Hij is vooral bekend van zijn werk als huisdichter bij De wereld draait door. Naast zijn televisiewerk is hij vooral columnist. Hij begon eind jaren negentig als schrijver op blogs als FOK! en GeenStijl. Daarna werd hij door de Volkskrant gevraagd om sportcolumns te schrijven. Hiermee werd hij bekend bij het grote publiek. Hij publiceerde romans en schrijft voor televisieprogamma's. 

Sander Groen

Sander Groen is een man van taal, die het woord bij de daad voegt. De dichter als superheld. Al op jonge leeftijd blijkt hij rapper en later ook dichter. Sander zegt het zelf zo: “Ik schrijf en druk zo mijn gevoelens uit, maar vaak ook geef ik uitdrukking aan iets. Aan een verschijnsel, aan de schoonheid, aan hoe het voelt om te leven in ellende of in verrukking. Zo heb ik ontdekt lekker zwaarmoedig uit de hoek te kunnen komen als ik juist in een goede bui was. En soms precies andersom. Verwar dus nooit de dichter met zijn werk, zegt men. Dat lijkt mij heel verstandig.”

Sanneke van Hassel

Sanneke van Hassel werd vooral bekend met haar korte verhalen. Voor haar eerste verhalenbundels IJsregen (2005) en Witte veder (2007) kreeg ze de BNG Nieuwe Literatuurprijs voor schrijvers onder de veertig. In 2010 verscheen haar roman Nest, daarna volgden de verhalenbundels Ezels (2012) en Hier blijf ik (2014). In 2015 maakte Jan van Mersbergen onder de titel De ochtenden een keuze uit haar werk. In de augustus 2017 verscheen bij uitgeverij De Bezige Bij haar roman Stille grond en in 2019 de verhalenbundel Nederzettingen.

Ingmar Heytze

Ingmar Heytze is dichter en performer. Als columnist en journalist schreef/schrijft Heytze onder meer voor Rails, DAG, (AD) Utrechts Nieuwsblad, de Volkskrant en Trouw. Als cultureel organisator was (en is) hij een van de drijvende krachten achter Het Huis van de Poëzie (2007-2013) en de Nacht van de Poëzie (sinds 2010). Als dichter en cultureel commentator schuift hij geregeld aan in diverse programma's op Radio 1. Zijn verzamelde gedichten 1985-2015 werden gebundeld in Voor de liefste onbekende. Eind 2018 verscheen de eerste nieuwe bundel na de verzamelde werken, Ik wilde je iets moois vertellen. Een nieuwe dichtbundel is in voorbereiding voor 2021.

Tjitske Jansen

Tjitske Jansen is dichteres en schrijfster van teksten waarin ze poëzie, proza en theater combineert. In 2003 publiceerde Jansen haar eerste dichtbundel Het moest maar eens gaan sneeuwen. Voor haar tweede bundel Koerikoeloem (2007) kreeg ze de Anna Bijns Prijs in 2009. In 2015 verscheen Voor altijd voor het laatst. Het voorlezen van haar werk ziet Jansen als een vorm van theater.

Ernest van der Kwast

Ernest van der Kwast werd geboren in India en groeide op in Nederland. Behalve schrijver is hij ook presentator, talkshowhost en programmamaker. Met zijn autobiografische roman Mama Tandoori (2010) brak hij door bij het grote publiek. Dikwijls draagt hij voor uit eigen werk op een festival of treedt hij op in een bibliotheek.


Liesbeth Mende

Liesbeth Mende woont in Rotterdam en schrijft proza en toneelteksten. Ze publiceerde twee romans, de verhalenbundel Koffie, vaders en konijnen en diverse theaterleesboeken. Ze organiseerde ‘Ontbijt met schrijvers’ en ‘Verhalen uit de Kas’. Onlangs schreef ze voor dagblad Trouw de columnreeks Rommelen, over het opruimen van haar huis. Voor publiek leest Liesbeth ultrakorte verhalen voor over ongemakken in de liefde, monsters met problemen en opmerkelijke familieleden.


Yvette Neuschwanger-Kars

Yvette Neuschwanger-Kars is tot het eind van het jaar de Stadsdichter van Schiedam. Zij vervult haar ambt met verve en is enorm productief. Onder het pseudoniem Feetje werd Yvette bekend en plaatst zij geregeld gedichten op sociale media als Facebook en Twitter. Zaken toegankelijk en herkenbaar onder woorden brengen is wat zij als Stadsdichter doet. Haar Stadsgedichten worden gepubliceerd op de website van de gemeente Schiedam, de Bibliotheek Schiedam en het Literair Gezelschap Schiedam.


Annemieke de Schepper

Annemieke de Schepper schreef korte verhalen waarvan er meerdere genomineerd werden of in de prijzen vielen. In 2019 voltooide zij haar eerste roman De stille oorlog van mijn vader. Annemieke studeerde Nederlands vanuit haar liefde voor moderne letterkunde en haar heimelijke wens om schrijver te worden. Zo volgde zij de masterclass van Gerard Reve. Met haar passie voor literatuur ontwikkelde ze voor Hogeschool Utrecht hetkeuzevak Creatief schrijven waarin ze nog steeds met veel plezier lesgeeft.

Elfie Tromp

Elfie Tromp is schrijver, interviewer en performer. Ze schreef de drie romans Goeroe, Underdog en Pieta en de dichtbundel Victorieverdriet. Op Instagram verzorgt Elfie de goed bekeken poëzieshow Dichter in Drag. Ze is columnist voor o.a. radio 1 en schrijft voor Vrij Nederland, Volkskrant en NRC. Daarnaast maakt ze muziektheater. Haar jongste voorstelling is NIET VANDAAG SATAN (maar wel vanavond). 

Mark Boninsegna

Mark Boninsegna had al geruime tijd zijn sporen in de poëzie-scene van Rotterdam en omstreken verdiend, toen hij in 2018 debuteerde met de lovend besproken dichtbundel Levensinkt. Zijn in 2021 verschenen vervolgbundel '6 motherfucking 2' gaat in zijn geheel over voetbalclub Feyenoord. Verder leuk om te weten: met de Ierse theatergroep Macnas stond hij in het voorprogramma van U2 en werkte hij mee aan de videoclip Ain't No Grave van Johnny Cash.