Tentoonstelling: Kijk mij eens!

7 oktober 2021 t/m 13 november 2021 | Bibliotheek in de Korenbeurs, eerste etage

Kosten: Gratis!

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Hoe is het gesteld met de sociale emancipatie van homoseksuele mannen in Nederland? Jaap de Jonge ging een aantal jaren geleden in gesprek met 100 homomannen over hun passie, hun beroep en hun kijk op het leven en fotografeerde ze in hun eigen woonomgeving. Al deze mannen hebben er onder gunstige omstandigheden voor gekozen om openlijk homoseksueel een plaats inde samenleving te verwerven. Alle 100 portretten die door Jaap voor het boek zijn gemaakt, zijn in deze tentoonstelling te zien.

100 portretten en meer

De 100 portretten laten enerzijds zien dat we in Nederland heel erg bevoorrecht zijn om te kunnen zijn wie we zijn, maar anderzijds ook dat dat nog lang niet vanzelfsprekend is. 

Naast de 100 portretten is er in de vitrines ook nog een selectie van (Jeugd)romans, prentenboeken en gedichtenbundels met een LHBTI-thema.   Via QR-codes in de vitrines kom je direct bij informatie over het boek en/of de schrijver.

In drie vitrines zie en lees je de geschiedenis "van Flikkeragenda tot Your Daily Male" Met de emancipatie van de LHBT+ beweging vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw, verschenen er ter ondersteuning van deze strijd vele publicaties: van serieuze onderzoeken tot aan de Flikkeragenda die voor het eerst in 1980 verscheen.  De Flikkeragenda heeft zelfs voortbestaan tot aan het begin van deze eeuw.  Later heeft deze plaats gemaakt voor een scheurkalender "Your Daily Male", vol met mannenkunst.

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Galerie Mooiman, uit Groningen en Jaap de Jonge. Deze galerie wordt gerund door Jan van Stralen en Sandro Kortekaas. Sandro is op zijn beurt weer een van de twee winnaars van de Jillis Bruggeman Penning, welke op 11 oktober is uitgereikt.