Leeskring Nederlandse Klassiekers

17 december 2022, van 10:30 tot 12:30 | De Korenbeurs, beurszaal

Kosten: gratis. Een vrijwillige bijdrage voor koffie of thee.

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Omslag van Het Dwaallicht van Willem Elsschot

Op zaterdagochtend 17 december geeft Neerlandicus Hans Overheul een lezing over een klassiek boek uit de Nederlandse literatuur. Deze maand staat het boek ‘Het Dwaallicht’ van Willem Elsschot centraal. Overheul was tot zijn pensionering leraar aan het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam.

Het Dwaallicht

Het Dwaallicht (1946) is het sluitstuk van het even compacte als bijzondere oeuvre van Willem Elsschot (1882 - 1960). Frans Laarmans zoekt met drie Afghaanse zeelui in Antwerpen naar Maria van Dam. Ze is echter onvindbaar. Laarmans loopt na zijn afscheid van hen via een omweg door de Lange Ridderstraat. Voor nr. 71 weet hij met 'zijn hele wezen' dat zij hier woont. Toch gaat hij naar huis. De vergeefse tocht in de regen en het groeiende contact tussen mensen uit zo verschillende culturen brengen de hoofdpersoon tot overpeinzingen over het bestaan. Het verhaal getuigt van gelatenheid maar ook van menselijkheid.

Het is plezierig als je het boek van te voren hebt gelezen, maar niet noodzakelijk. Het kan natuurlijk ook dat Overheuls verhaal je inspireert het boek te gaan
lezen.

   

Leeskring Nederlandse Klassiekers

De Leeskring Nederlandse Klassiekers vindt (tussen oktober en mei) elke derde zaterdagochtend van de maand plaats in De Korenbeurs. Welke boeken er aan de orde komen, wordt in de loop der tijd bepaald. Mogelijk komt de keuze tot stand in samenspraak met de bezoekers, maar er kan ook een actuele aanleiding zijn, bijvoorbeeld een toneelbewerking of verfilming. Ook kan het gekozen boek aansluiten bij andere activiteiten van de Bibliotheek en het Literair Gezelschap Schiedam. Iedereen die van verhalen houdt en zijn kennis over boeken en literatuur wil verbreden en delen, is van harte welkom.