Leeskring Nederlandse Klassiekers

19 november 2022, van 10:30 tot 12:30 | De Korenbeurs, beurszaal

Kosten: gratis. Een vrijwillige bijdrage voor koffie of thee.

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Omslag van de eerste druk van De Avonden door Gerard Reve

Op zaterdagochtend 19 november geeft Neerlandicus Hans Overheul een lezing over een klassiek boek uit de Nederlandse literatuur. Dit keer behandelt hij het boek Karakter van F. Bordewijk. Overheul was tot zijn pensionering leraar aan het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam.

Karakter van F. Bordewijk

Het verhaal speelt zich hoofdzakelijk af in het Rotterdam van na de Eerste Wereldoorlog tot eind jaren '30. Zoals in veel van zijn romans en verhalen heeft Bordewijk de personages voorzien van namen die passen bij hun eigenschappen. Zo wordt al direct het contrast geschetst tussen de wilskrachtige, soms ruwe vader Dreverhaven, een nietsontziende deurwaarder, en de elegante, introverte, ietwat neurotische zoon Katadreuffe.Ferdinand Bordewijk (Amsterdam, 10 oktober 1884 – Den Haag, 28 april 1965), auteursnaam F. Bordewijk, was een Nederlandse schrijver van romans, novellen, toneel, prozagedichten, parodieën, grafredes en kritieken. Zijn beroep was advocaat. Een groot deel van zijn leven heeft hij praktijk gehouden in Schiedam. Dat is de reden dat hij is opgenomen in de eregalerij 'Schiedamse' schrijvers in de Korenbeurs.  Ook heeft de Bibliotheek een wandeling uitgegeven, die te verkrijgen is in de Bibliotheek en te downloaden is via: 

Download hier de Bordewijkwandeling

Hij is vooral bekend van het trio korte werken Blokken (1931), Knorrende beesten (1933) en Bint (1934), en van de roman Karakter (1938), welke laatste in 1997 door Mike van Diem verfilmd werd. Zelf vond Bordewijk de roman Noorderlicht (1948) zijn beste boek.Hij ontving in 1953 de P.C. Hooft-prijs voor twee werken: de novellebundel Studiën in volksstructuur (1951) en de roman De doopvont (1952). De Vijverbergprijs van de Jan Campertstichting werd in 1979 omgedoopt tot Bordewijkprijs. F. Bordewijk geldt met Simon Vestdijk als de belangrijkste Nederlandse prozaïst van zijn generatie.

De mensheid maakt haar tijden, het individu doet wat zijn tijd van hem eist

— Karakter

Leeskring Nederlandse Klassiekers

De Leeskring Nederlandse Klassiekers vindt (tussen oktober en mei) elke derde zaterdagochtend van de maand plaats in De Korenbeurs. Welke boeken er aan de orde komen, wordt in de loop der tijd bepaald. Mogelijk komt de keuze tot stand in samenspraak met de bezoekers, maar er kan ook een actuele aanleiding zijn, bijvoorbeeld een toneelbewerking of verfilming. Ook kan het gekozen boek aansluiten bij andere activiteiten van de Bibliotheek en het Literair Gezelschap Schiedam. Iedereen die van verhalen houdt en zijn kennis over boeken en literatuur wil verbreden en delen, is van harte welkom.