Theatrale lezing van kunstenaar Arne Hendriks over krimp

29 juni 2022, van 20:00 tot 22:00 | Korenbeurs

Kosten: 5,00

Kan het lichaam kleiner? Wat is daarvoor nodig? En wat zijn de gevolgen Kunstenaar Arne Hendriks - zelf 1.95 cm - onderzoekt deze vraag al 15 jaar. Onder de titel The Incredible Shrinking Man deelt hij zijn onderzoek naar krimp. Kan de mens met net zoveel passie verlangen naar minder? Deze lezing vindt plaats in samenwerking met het Stedelijk Museum Schiedam.

Verstoppen

In een artikel in Het Parool vertelt Hendriks dat hij tegen wil en dank altijd de grootste van de klas was. Hij vond dat niet fijn. ‘In de natuur hebben we twee overlevingsmechanismen: of je wordt zo klein dat je jezelf kunt verstoppen, of je wordt groot zodat je beter kunt vechten en dus jezelf kunt verdedigen. Ik was groot, maar ik ben eigenlijk meer een verstopper-soort mens.’

Toch blijkt zijn zoektocht meer dan particulier. ‘Als we minder moeten, omdat je minder wil, heb je eigenlijk meer. Dat klinkt paradoxaal, maar als we kleiner zijn, hebben we minder nodig, als we niet meer hoeven groeien, schaden we de aarde niet. Dan is er qua eten, brandstof en ruimte voor iedereen genoeg. Nu is er competitie en is er slechts een kleine groep die daarvan profiteert.’

Theatrale lezing

De theatrale lezing The Incredible Shrinking Man is een initiatief van Johan Idema, pleitbezorger van vernieuwing in de cultuurwereld, in samenwerking met Hendriks, actrice en regisseur Isil Vos en de Stichting Nieuwe Helden. De lezing wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Fonds 21, de VriendenLoterij en het Pauwhof Fonds. Deze lezing vindt plaats in samenwerking met het Stedelijk Museum Schiedam.

LET OP: Op sommige smartphones werkt het reserveringssysteem niet correct. Lukt het niet om via bovenstaande knop kaarten te reserveren, stuur dan een mail naar klantenservice@debibliotheekschiedam.nl. Vermeld in de mail je naam, telefoonnummer, het evenement waar je kaarten voor wil reserveren en het aantal kaarten!

Foto: Peter Lipton