Tentoonstelling: Nostalgie is achteruitdromen

12 mei 2022 t/m 30 juni 2022 | Bibliotheek in de Korenbeurs

Kosten: Gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Weet je nog, hoe spannend De zevensprong was? Hoe fantastisch dat eindexamenfeest, hoe heerlijk die eerste vakantie samen? Terugblikken op vroeger, herinneringen ophalen aan tijden die nooit meer terugkeren – het is bitterzoet. Én heel goed voor je gezondheid.

Tentoonstelling in de Korenbeurs

Vanaf 12 mei tot eind juni is in de Korenbeurs een tentoonstelling te zien met herinneringen uit vervlogen tijden, pure nostalgie. Bij sommige voorwerpen heb je geen idee meer waarvoor ze dienden, anderen toveren een glimlach van herkenning.  Het begrip nostalgie is onder historici algemeen bekend. Nostalgie is een geromantiseerd verlangen naar vroeger, naar die ‘goede oude tijd’. Waar komt dit begrip eigenlijk vandaan en hoe is de betekenis ontstaan?

Het woord nostalgie komt sinds de negentiende eeuw, om precies te zijn rond 1824, al in de Nederlandse taal voor als Frans leenwoord. Het begrip is een samenstelling van het Griekse woord nostos [terugkeer/thuis] en algos [pijn/leed/verlangen], met als betekenis: heimwee, de met zwaarmoedigheid gepaarde begeerte naar het vaderland, het verlangen naar vroegere tijden. De moderne betekenis is een geromantiseerd of geïdealiseerd verlangen naar oude tijden.Het gevoel van nostalgie is niet positief, maar een naar en onbehaaglijk gevoel dat het vroeger beter was. De persoon die zich nostalgisch voelt, mist iets dierbaars of belangrijks dat er vroeger wel was. Het probleem bij nostalgie is echter dat terugkeren naar vroeger niet kan: de tijd kun je niet terugdraaien. Bij heimwee is sprake van een verlangen naar een bepaalde plek. Terugkeer is dan wél mogelijk.

Wie wat bewaart heeft wat. De tentoonstelling is samengesteld uit voorwerpen die bewaard zijn uit nostalgie. Muziekherinneringen, spullen uit grootmoeders tijd, het 'rijke' Roomse leven, kinderspeelgoed, teveel om op te noemen. Kom langs en haal herinneringen op aan vervlogen tijden.

De tentoonstelling is te zien tijdens de openingstijden van de Bibliotheek in de Korenbeurs.