Thom Hoffman te gast in Literair Café

3 november 2022, van 19:30 tot 21:30 | De Korenbeurs (Lange Haven 145)

Kosten: €10,-

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Op donderdag 3 november is acteur en schrijver Thom Hoffman te gast in het Literair Café. Hij spreekt over zijn boek ‘Indië, Betovering en Desillusie’. Dit boek is het resultaat van zijn levenslange zoektocht naar de echte geschiedenis van Nederlands-Indië.

Hoffmans grootmoeder, van gemengde afkomst, vertelde mooie, nostalgische verhalen en boven zijn kinderbed hing de huid van een door zijn opa geschoten tijger. Hoffman raakt gefascineerd door het verre land en wordt een verwoed verzamelaar van boeken en documenten over Indië. Hoe meer hij leest, hoe duidelijker de contouren zich aftekenen van een vrijwel onbekend gebleven beeld van de kolonie onder Nederlands gezag.

De Indische sfeer van nostalgie en de tijd van tempo doeloe blijken een mythe. De werkelijkheid van de koloniale samenleving is veel complexer en ingewikkelder dan de vergeelde foto’s en mooie verhalen hem lieten geloven. Dat wat werd toegedekt – de koloniale misstanden, de zogenoemde politionele acties en zoveel meer – wordt door Hoffman op overtuigende wijze onthuld. Het is een boeiende en persoonlijke zoektocht naar de waarheid achter deze voormalige Nederlandse kolonie. Zijn fotoboek over Nederlands-Indië ‘Een verborgen geschiedenis’ werd gekozen tot beste geschiedenisboek van 2020.

Literair Café

Het in 2016 opgerichte Literair Gezelschap Schiedam en de Bibliotheek Schiedam organiseren samen het Literair Café. Gewoonlijk vindt dat iedere laatste donderdag van de maand plaats in de Bibliotheek in de Korenbeurs. Inspirerende literaire avonden waarbij bezoekers naar aanleiding van een lezing, interview of gesprek hun eigen leeservaringen kunnen delen. Ook kunnen ze elkaar ontmoeten, tijdens het optreden of bij de afsluitende borrel.

Praktische informatie

  • Datum: Donderdag 3 november van 19.30 tot 21.30 uur. Zaal open vanaf 19:00 uur.
  • Locatie: Bibliotheek in de Korenbeurs, Lange Haven 145, 3111 CD Schiedam.
    Boekhandel Post Scriptum verzorgt de boekverkoop.
  • Entree: €10,- (€2,50 korting voor leden van de bibliotheek en/of het Literair Gezelschap Schiedam. Scholieren betalen op vertoon van hun CJP €5,-). 

Kaarten reserveren