Schiedamse slavernijverleden gevat in 150 dichtregels

5 november 2023, van 13:00 tot 15:00 | De Korenbeurs

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Voor het herdenkingsjaar Slavernijverleden gaat stadsdichter Jarle Lourens, samen met het gemeentearchief Schiedam en woordkunstenaar Elten Kiene, de stad in om 150 dichtregels op te halen over het slavernijverleden.

Op zondag 5 november wordt er van 13.00 tot 15.00 uur een workshop gegeven in de Korenbeurs en gaan belangstellenden met elkaar in gesprek om te ontdekken wat 150 jaar afschaffing van de slavernij voor hen betekent. Zo wordt geprobeerd een dialoog aan te wakkeren en woorden te geven aan dit pijnlijke deel van onze geschiedenis. Alle Schiedammers, ongeacht hun leeftijd en schrijfervaring, kunnen deelnemen.

Dialoog

Laurens Priester zal een korte introductie geven over het koloniaal slavernijverleden van Suriname en Caribische eilanden. Als stadsarchivaris zoomt Priester ook in op het slavernijverleden van Schiedam. Samen met de deelnemers gaan we in dialoog. Er is ruimte om vragen te stellen en met elkaar te bespreken wat er tijdens de introductie is gedeeld. 

Geen ervaring met dichten nodig

Onder begeleiding van Jarle Lourens en Elten Kiene gaan de deelnemers aan de slag met het schrijven van dichtregels. Een selectie van deze dichtregels wordt uiteindelijk verwerkt in een kunstwerk voor de stad. Gelukkig hoeven deelnemers geen ervaring te hebben met het schrijven van dichtregels om aan deze workshop mee te doen. Hier worden zij bij geholpen.

De workshop duurt 2 uur (exclusief inloop en napraten) en is gratis. Er is plek voor maximaal 30 deelnemers. Doe je ook mee? Meld je aan via onderstaande knop. 

Meld je aan!

Kun je niet meedoen met een workshop, maar wil je toch een bijdrage leveren? Stuur je dichtregel op naar 150dichtregels@schiedam.nl