Leeskring Nederlandse Klassiekers

27 mei 2023, van 10:30 tot 12:30 | De Korenbeurs, beurszaal

Kosten: gratis. Een vrijwillige bijdrage voor koffie of thee.

Omslag van de eerste druk van De Avonden door Gerard Reve

Op zaterdagochtend 27 mei (een week later dan eerder gepland) geeft Neerlandicus Hans Overheul een lezing over een klassiek boek uit de Nederlandse literatuur. Hij zal dit keer de roman ‘Het verboden rijk’ van Slauerhoff bespreken. Overheul was tot zijn pensionering leraar aan het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam.

Leeskring Nederlandse Klassiekers

De Leeskring Nederlandse Klassiekers vindt (tussen oktober en mei) elke derde zaterdagochtend van de maand plaats in De Korenbeurs. Welke boeken er aan de orde komen, wordt in de loop der tijd bepaald. Mogelijk komt de keuze tot stand in samenspraak met de bezoekers, maar er kan ook een actuele aanleiding zijn, bijvoorbeeld een toneelbewerking of verfilming. Ook kan het gekozen boek aansluiten bij andere activiteiten van de Bibliotheek en het Literair Gezelschap Schiedam. Iedereen die van verhalen houdt en zijn kennis over boeken en literatuur wil verbreden en delen, is van harte welkom.

Het verboden rijk

Een klassiek geworden roman uit 1932, waarin de belevenissen worden beschreven van de dichter Luis de Camões (ca. 1524-1580) die zich inscheept op een vloot die omstreeks het midden van de zestiende eeuw vanuit Lissabon wordt uitgezonden naar de Chinese haven Macao. Als zijn schip voor de kust vergaat, komt hij als schipbreukeling aan op een voor het vasteland liggend eiland. Vier eeuwen later strandt een Ierse marconist op dezelfde kust. Het zijn niet de overeenkomsten in hun beider lot, maar het is of zij kennis hebben van elkanders leven.

Praktische informatie

  • Datum: zaterdag 27 mei van 10.30 tot 12.30 uur, inloop vanaf 10:00 uur
  • Locatie: Bibliotheek in de Korenbeurs, Lange Haven 145 
  • Entree: gratis