Soundtrack van de tijd: De 'eighties'

15 juni 2023, van 19:30 tot 21:00 | Bibliotheek in de Korenbeurs

Kosten: Gratis!

Afbeelding van een vrouw met muziek

De Schiedamse muzikale duizendpoot Auke Pol gaat de komende periode lezingen geven in de bieb over popmuziek. Het ontstaan van muziekstijlen in een bepaalde tijd vormt het centrale thema, met iedere keer aandacht voor een andere periode. Pol zal vertellen welke maatschappelijke ontwikkelingen bij het ontstaan van de popmuziekstijlen een rol spelen. Hoe reageren jongeren daarop? En wat is de invloed van techniek, media en commercie? Luisterfragmenten en filmclips zullen de lezing tot leven laten komen. In de laatste lezing uit 'Soundtrack van de Tijd' horen we de klanken uit de 'eighties'; we reizen van de melancholische new wave naar energieke housebeats.

De 'eigties'

De muziek na de punk wordt wel new wave genoemd, als de ‘nieuwe golf’. Joy Division, The Cure, The Smiths, Siouxsie and the Banshees verloren zich in dit zwaar melancholische, maar melodischere 'neefje' van de punk. Duran Duran was één van de bands die new wave op een commerciële manier brachten, ondersteund door een uitgekiend imago en toepasselijke videoclips, mode en tieneridool-marketing. New wave was vooral een Europese stroming waarmee synthpop-bands als OMD, Human League, Depeche Mode en Pet Shop Boys furore maakten. In Amerika kwam een experimentelere variant vanuit de punk naar boven, aangevoerd door bands als The Pixies, R.E.M en Sonic Youth.

Vanuit New York ontstaat begin jaren tachtig, totaal onafhankelijk van welke muziekstroming dan ook, een straatcultuur die zich manifesteert zich in electric boogie, rap en graffiti. De drumcomputer en sampler worden uitgevonden en hebben een grote impact op de ontwikkeling in de muziek. Een zware technobeat, een enorm volume en drugs als XTC laten nieuwe muziekstijlen ontstaan: acid en house. De DJ krijgt een steeds dominantere positie en dezelfde sterrenstatus als een muzikant.

In de tweede helft van de jaren tachtig steekt nostalgie de kop op, als reactie op muziek die met behulp van computers wordt gemaakt. ‘Classic’ radiostations, veel televisieprogramma's over popartiesten uit het verleden en de verzamel-cd’s domineren de muziekscene. Lenny Kravitz is een artiest die inspringt op deze nostalgie.

Bio Auke Pol

Auke Pol (1959, Sint Nicolaasga) studeerde af op de conservatoria van Leeuwarden (klassiek) en Alkmaar (lichte muziek) en studeerde aan de UVA in Amsterdam aan de faculteit sociologie, popmuziek en jeugdculturen. Vanaf 1980 gaf Auke Pol les aan muziekscholen als docent piano/keyboard en popbandcoach. Momenteel geeft hij les in zijn eigen lespraktijk Muziekhuis Schiedam.

Auke Pol organiseerde kleine popfestivals en was mede oprichter van de Popprijs Schiedam in 1998. Hij heeft een uitgebreide lesmethode geschreven voor keyboards en componeert voor theater, ballet en videoproducties. Hij heeft de afgelopen decennia in diverse popbands gespeeld en speelt momenteel in de wereldmuziekband ‘Sjarm’.

Praktische informatie:

  • Datum: Donderdag 15 juni van 19.30 tot 21.00 uur (zaal open vanaf 19:15 uur)
  • Locatie: Bibliotheek in de Korenbeurs, Lange Haven 145, 3111 CD Schiedam.
  • Entree: Gratis (een vrijwillige bijdrage voor de koffie wordt op prijs gesteld! 😀)
  • Reserveer een plek via onderstaande link.

Reserveren

Afbeelding van een platenkoffer uit de sixties