Soundtrack van de tijd: De 'seventies'

11 mei 2023, van 19:30 tot 21:00 | Bibliotheek in de Korenbeurs

Kosten: Gratis!

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Afbeelding van een vrouw met muziek

De Schiedamse muzikale duizendpoot Auke Pol gaat de komende periode lezingen geven in de bieb over popmuziek. Het ontstaan van muziekstijlen in een bepaalde tijd vormt het centrale thema, met iedere keer aandacht voor een andere periode. Pol zal vertellen welke maatschappelijke ontwikkelingen bij het ontstaan van de popmuziekstijlen een rol spelen. Hoe reageren jongeren daarop? En wat is de invloed van techniek, media en commercie? Luisterfragmenten en filmclips zullen de lezing tot leven laten komen. Vandaag zetten we in 'Soundtrack van de Tijd' de 'seventies' in de schijnwerpers; zet je glitterbril maar op!

De 'seventies'

De muzikale experimenteerdrift van de jaren 60 komt in de jaren 70 tot uiting in de symfonische rock. Een complexe muzieksoort die alleen door virtuoze en kapitaalkrachtige bands gemaakt wordt. Als reactie hierop ontstaat de punk. Een stijl die uiting geeft aan het ‘No Future’ gevoel wat veel jongeren in deze tijd hebben door de grote werkloosheid.
In de VS blijft de funk de muziekstijl die als drager fungeert van het zwarte zelfbewustzijn. Daarnaast laat de funk zijn invloed gelden op jazz en commerciële stijlen als Philly Soul en Disco.
In de commerciële pop is een grote rol weggelegd voor de glitter- of glamrock met zijn uiterlijk vertoon. Ook hardrock is daar niet vies van, maar weet zich verder te ontwikkelen tot metal, een stijl die zich tot vele subgenres weet te vernieuwen.
Buiten de muzikale centra in de VS en Groot-Brittannië ontstaat in Jamaica Reggae. Reggae zal samen met Ska van blijvende invloed zijn op met name de Britse pop.
Nederland volgt de buitenlandse trends op de voet met opmerkelijk buitenlands succes met bands als Shocking Blue en The Golden Earring. Pop krijgt ook in de media steeds meer aandacht en wordt een vast bestandsdeel van kranten, tijdschriften en TV.

 

Bio Auke Pol

Auke Pol (1959, Sint Nicolaasga) studeerde af op de conservatoria van Leeuwarden (klassiek) en Alkmaar (lichte muziek) en studeerde aan de UVA in Amsterdam aan de faculteit sociologie, popmuziek en jeugdculturen. Vanaf 1980 gaf Auke Pol les aan muziekscholen als docent piano/keyboard en popbandcoach. Momenteel geeft hij les in zijn eigen lespraktijk Muziekhuis Schiedam.

Auke Pol organiseerde kleine popfestivals en was mede oprichter van de Popprijs Schiedam in 1998. Hij heeft een uitgebreide lesmethode geschreven voor keyboards en componeert voor theater, ballet en videoproducties. Hij heeft de afgelopen decennia in diverse popbands gespeeld en speelt momenteel in de wereldmuziekband ‘Sjarm’.

Praktische informatie:

  • Datum: Donderdag 11 mei van 19.30 tot 21.00 uur (zaal open vanaf 19:15 uur)
  • Locatie: Bibliotheek in de Korenbeurs, Lange Haven 145, 3111 CD Schiedam.
  • Entree: Gratis (een vrijwillige bijdrage voor de koffie wordt op prijs gesteld! 😀)
  • Reserveer een plek via onderstaande link.

Reserveren

De laatste lezing in deze reeks vindt plaats op:

  • 15 juni: De ‘eighties’
Afbeelding van een platenkoffer uit de sixties