The Sound of Music Expositie

6 december 2023 t/m 28 januari 2024 | Korenbeurs

Kosten: Gratis!

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Zo'n zestig jaar geleden zag de Schiedammer Roger Pluijm de film Sound of Music voor de eerste keer. Sindsdien heeft hij hem ruim 100 keer gezien en spaart hij werkelijk alles rondom het fenomeen. Hij bouwde in al die jaren een enorme verzameling op. Voordat deze unieke Sound of Music-collectie wordt overgedragen aan het Salzburg Sound of Music Museum is een deel er van te zien in de Korenbeurs.

The Sound of Music kent vele gedaantes. De geschiedenis begon met een boek in 1949, dat werd verfilmd. Vervolgens verscheen in 1959 de musical. De musical werd verfilmd in de versie die we allemaal kennen uit 1965 met Julie Andrews en Christopher Plummer. Agathe Von Trapp schreef tenslotte in 2003 een autobiografie met het echte verhaal. Dat boek werd tenslotte weer verfilmd in 2015. De expositie in de Korenbeurs geeft een mooi beeld van alle gedaantes van het fenomeen.  

The Sound of Music is allereerst een musical met muziek van Richard Rodgers en tekst van Oscar Hammerstein. Het boek is van Howard Lindsay en Russel Crouse, die zich baseerden op de geschiedenis van het Oostenrijkse gezin Von Trapp, zoals beschreven door Maria von Trapp in haar boek The Story of the Trapp Family Singers uit 1949. Daarin beschrijft ze hun vlucht vanuit Salzburg naar de Verenigde Staten na de Anschluss in 1938. De Broadway-première was op 16 november 1959 in het Lunt-Fontanne Theatre in New York. Er volgden 1443 voorstellingen. De musical beleefde haar première op West End in Londen op 18 mei 1961 in het Palace Theatre. 

Op basis van de musical werd in 1965 de gelijknamige film opgenomen door 20th Century Fox. Robert Wise was de regiseur. Julie Andrews en Christopher Plummer spelen Maria en kapitein Von Trapp.De film geeft de geschiedenis van de familie Von Trapp weer, maar is daarin niet geheel juist. Om te beginnen is het een geromantiseerde versie van het verhaal en een musical-versie. Georg von Trapp, die antinazi was, woonde met zijn gezin in een villa in een buitenwijk van Salzburg, genaamd Aigen. Maria en Georg waren al 10 jaar voor de Anschluss getrouwd. Von Trapp overwoog zelfs even om zich bij de Kriegsmarine aan te sluiten, maar besloot uiteindelijk om te emigreren. 

Wat begon met een boek, eindigde ook met een boek en een film. In 2004 verscheen Het verhaal van voor en na The Sound of Music. De oudste dochter van de familie, Agathe Von Trapp vertelt de ware geschiedenis van dit muzikale gezin. Haar boek werd in 2015 verfilmd.

Roger Pluijm

Roger Pluijm (1955) is al sinds 2006 in onderhandeling met het Salzburg Museum zijn grote Sound-of-Music-collectie onder te brengen in het in oprichting zijnde Sound-of-Music-Museum. Met honderden malen de LP, even zovele versies van de video, CD, DVD, laserdisc; talloze posters, singles, lobbycards, drukmallen, advertenties, programma’s, porseleinen borden, en wat niet al, grenst deze collectie aan het onwaarschijnlijke. Een jaar of tien is hij er dag en nacht onafgebroken mee bezig geweest. Sinds een aantal jaren alweer, de rem erop, het einde is zoek en financieel is het niet meer te behapstukken; je moet dingen laten gaan. Zo werden bijvoorbeeld de vijf filmspoelen aangeboden van de Nederlandse filmkopie, met de originele ondertitels van 1965 – maar onbetaalbaar.

De Sound of Music-expositie is tot eind januari te zien tijdens openingsuren van de Bibliotheek in de Korenbeurs, Lange Haven 145. Toegang is gratis.